In memoriam: Zoran Davinić

Loading

Završili su se ovozemaljski dani Zorana Davinića. Njegovim odlaskom završeno je jedno slavno poglavlje u kulturi Vlasotinca. Više ništa neće biti isto, ni u KUD-u, ni u Književnom klubu „Rosulja“! Bio je zaljubljen u svoj grad, pa ga nije napuštao, osim kada je bio na putovanjima oko sveta. Nažalost, sa ovoga puta se neće vratiti u svoje Vlasotince. Bavio se advokaturom i književnošću, sa podjednako velikom strašću. Još kao student pisao je humorističke skečeve za Radio Niš i „Veselo veče“ Radio Beograda. Pisao je za odrasle i decu, poeziju i prozu, ali mu je humor i dramski tekst bio specijalnost. Najviše energije je, ipak, ulagao na organizovanju, održavanju i unapredjivanju rada Kulturno umetničkog društva „Siniša Janić“, za koje je pisao, glumio, režirao, nabavljao kostime i scenografiju, razvozio glumce… Dobitnik je mnogih književnih i nagrada za rad na pospešivanju i razvijanju dramskog amaterizma. Nekoliko puta nagrađivan na medjunarodnom konkursu „Zlatna kaciga“ u Kruševcu, za scenario stripa na temu dečijih prava zajedno sa Miodragom Veličkovićem-Mivelom, te za skeč i satiričnu pesmu…
Scenarijem „Bal na Vlasini“ doneo je pobedu Vlasotincu na Turniru duhovitosti što je 1977. godine organizovala „Politika ekspres“, na kome se u humoru nadmetali gradovi sa teritorije cele bivše Jugoslavije. Nije tada bio samo scenarista, već organizator, finansijski mecena i kapiten vlasotinačke, pobedničke ekipe.
Napisao je scenario za 180 epizoda TV serije „Agencija za SIS“ za TV Pink. Pripremio je još jednu TV seriju „Zlatno jaje“, po ideji glumca Nikole Simića, koja nije realizovana, zbog smrti poznatog glumca.
Izdao je knjige humorističke proze: „Rupa do rupu“ i “ Meni se svadja“ (1996), monografiju „Vlasotince 2000.“( 2000), komad za decu u stihovima „Mindjuše od cvetnih grana“(2005.) koji je izveden preko 40 puta u prvoj postavci, a imao je tri različite režije i glumačke postavke. Napisao je i režirao komedije „Nikad se ne zna“, „Četiri kavaljera“, „Gde ćemo teču“ i objavio ih zajedno 2022. godine pod naslovom „Četiri kavaljera“. Smislio je i režirao komediju za decu „Fantasy school“. Roman „Kapija za drugi svet “ (2019), po istinitim životnim pričama i zbirka putopisnih priča „Meybe next time“ (2021) rado su čitani. Ostao je nedovršen rukopis još jednog romana, takođe po jednom istinitom, tragičnom događaju.
Nekoliko decenija je predsednik Kulturno umetničkog društva „Siniša Janić“ i Književnog kluba „Rosulja“ i spiritus movens svih kulturnih dogadjanja (u nekulturnim je odbijao da uzima učešće).
Na drugoj strani tamne reke ruku će mu pružiti dugogodišnji bliski prijatelji Velja Nocić, Miša Nagorni i Miša Manić, a na velikoj pozornici neba, čekaju ga neki glumci iz SIS-a, Nikola, Čuma i Marko i verni članovi KUD-a: njegov ujka Vasa Bročka, Čoljka, Časlav, Velja Kalemar, Džalja, Divna, Miza… Sa književne večeri iza oblaka možda će nam se javiti sa Milicom, Marijom, Stankom, Slavicom, Nenom, Gligom, Srđanom, Zvonkom, Mišom Dedićem, Grickom, Timčenkom i Ružicom, Miletom Veličkovićem, Hadži Tančićem, Borom Zdravkovićem, Radovićem, Draganom i Dimitrijem Tasićem…
Sa porodicom, suprugom Slobodankom, kćerima Violetom i Anđelkom, zetom Čoletom, sestrom Gordanom i sestrićima Mišom i Sašom i unukom Savom, kome je skidao „zvezde s neba“, sa rođacima, braćom i sestrama tuguju i mnogobrojne komšije, pre svih nerazdvojni mu drugari Ceka i Pera Velikić i prijatelji iz pravosudnog i književnog esnafa Srbije i svi Vlasotinčani.
Obaveštavam prijatelje i poštovaoce Zorana Davinića da će sahrana biti sutra, u utorak, u 14 sati na vlasotinačkom groblju.
Izvor: FB Svetlana Pešić

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor