Jelena Sarić Cvetković: “Put”, promocija zbirke pesama, izdavač Narodna biblioteka Vlasotince

Loading

Вече које је Културни центар организовао у петак, 24. новембра, било је посебно за љубитеље поезије, за породицу и пријатеље младе песникиње Јелене Сарић Цветковић.
 
Млада песникиња представила је публици своју нову збирку поезије „Пут“. Првом збирком песама „Сунчеве бројанице“, која је објављена 2009. године, Јелена Сарић Цветковић скренула је пажњу на себе и свој песнички дар.  У међувремену је завршила Филолошки факултет у Београду, са колегом Душаном Стојковићем основала је удружење МУК (Млади Уметници Културе), пише, учествује на литерарним конкурсима, осваја награде, објављује у више часописа.
Књига „Пут“ објављена је у издању Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. У име издавача публици се обратио Срба Такић, директор библиотеке и уредник књиге, који је истакао да је Јелена припремајући књигу окупила бројне сараднике, што је дару њеног песничког изражавања дало још већу лепоту и визуелну аутентичност.
„Jош док смо радили на Јелениној првој збирци поезије „Сунчеве бројанице“ у издању Фондације даровитих „Христифор Црниловић“, могао се наслутити њен таленат и улазак у блистави свет поезије и да ће наставити свој песнички пут. Она је кроз свој рад сазревала и одрастала. Знајући колики је њен таленат и амбициозност, слободан сам да кажем да је ова књига тек једна степеница на њеном путу успеха у свету поезије“, рекао је Срба Такић.
„Јелена је овом књигом рекла оно што кажу зрели песници својим делима – не могу да променим свет али могу да га својим делом учиним лепшим. Док у малим темама исказује дубоке и племените емоције, у низу песама изражава своје погледе на живот и свет, неку врсту своје животне филозофије“, истакао је између осталог професор Дејан Ђорђевић.
О песничком развојном путу Јелене Сарић Цветковић, говорио је професор Саша Станковић, који је истакао велики напредак ауторке од прве збирке до данас.
„Био сам у публици 2009. године када је представљена збирка „Сунчеве бројанице“. Након четрнаест година види се развојни пут младе српске песникиње, који је фасцинантан. Она је напредовала, постала је зрела песникиња. Јелена не говори само о љубави, већ зрело посматра свет око себе. Пише родољубиве песме, хвата се у коштац са историјом, говори о социјалним проблемима, има и мисаону лирику. Види се да је прешла огроман пут „од седам миља“ и изнела на свет зрелу песничку збирку“, истакао је професор Саша Станковић.
Изузетно лепој и топлој атмосфери својим наступом допринели су рецитатори, ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“ Марта Митровић и Петар Вељковић.
На крају програма Јелена Сарић Цветковић захвалила се учесницима програма на лепим речима и честиткама и свима који су јој били ветар у леђа током песничког сазревања. Истакла је да је своју другу песничку збирку назвала „Пут“ као метафору за одрастање и сазревање.
Своју поезију на самом крају вечери казивала је и Јелена. Посебно емотивно је прочитала песму „Воз за неповрат“, која је посвећена професору Жарку Бјелетићу, коме су 1999. године у НАТО бомбардовању страдали ћерка и зет.
Јелена Сарић Цветковић следи свој сан и стиховима трасира свој пут. Својом првом песничком збирком се са само седамнаест година винула у песничко небо Власотинца. Својом другом збирком „Пут“ прешла је границу родног Власотинца и своје Србије, судећи по броју књижевника, професора и књижевних критичара који су написали своју реч пре него што је књига угледала светлост дана. И као што рече професор Саша Станковић, песник се препознаје и потврђује тек после друге збирке песама, а Јелена је потврдила свој песнички узлет.
КЊИГА ПОЕЗИЈЕ „ПУТ“ КАО ПЕСНИЧКИ УЗЛЕТ ЈЕЛЕНЕ САРИЋ ЦВЕТКОВИЋ

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor