Dr Živan Stojković, Hranislav Rakić: “Okupacija Leskovca u Prvom svetskom ratu”, promovisana u LKC

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Лесковачком културном центру промовисана је књига др Живана Стојковића и Хранислава Ракића „Окупација лесковачког краја у Првом светском рату“. Издавач књиге је Градски одбор СУБНОР-а Лесковац, а рецензенти др Јован Златић и мр Мирослав Здравковић.

Како је забележено, књига је написана поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата и имала је за циљ да прикаже период окупације Србије од 1915. до 1918. године, уз посебан нагласак на велике жртве цивилног становништва и бестијалности окупатора невиђених размера.

БЕЛЕШКА О АУТОРИМА:

Проф. др Живан Стојковић рођен је 1937. године у Великом Трњану, а од наредне године живи у Лесковцу где је завршио основну школу и гимназију. Филозофско-историјски факултет – Група историја завршио је у Скопљу, где је магистрирао 1978.  и докторирао 1983. године. Радни век започео је у Лесковачкој гимназији где је радио до 1975. године.

Оснивач је и први декан Технолошког факултета у Лесковцу. Радно ангажовање завршио је на Технолошком факултету 2001. године у звању редовног професора.

Аутор је и коаутор око четрдесет историографских дела и великог б роја научних саопштења и стручних чланака.

Хранислав Ракић, професор историје, рођен је 1928. године у Печењевцу где је завршио основну школу, а гимназију у Лесковцу. У Скопљу је завршио Филозофско-историјски факултет, Група историја.

Радно ангажовање као професор почео је у Сијаринској Бањи и наставио у Лесковачкој гимназији и  Народном музеју на дужности директора коју је обављао 34 године. Има звање музејског и педагошког саветника. Покретач је и сарадник „Лесковчаког зборника“. 

Самостално или у коауторству објавио је око 40 књига из историографије и великог броја научних саопштења у бројним сручним часописима.

Учесник је НОР-а 1941-1945. године и око тридесет година председник Савезног удружења бораца НОР-а у Лесковцу. Проф. Ракић добитник је бројних друштвених и научних произнања.

  •  

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor