Crna Trava: Od naziva Vilin Lug do sadašnjeg imena – legenda!

Loading

ЦРНА ТРАВА – Некада се ово место звало Вилин Луг. Не чуди, с обзиром на природне лепоте и мир који га красе. Име Црна Трава везује се за долазак Турака и “Кара Кас” што у преводу значи црна трава!

Али легенда која потиче из 1389. године каже  да је српска војска састављена од српских стрелаца и коњаника на путу ка бојном пољу на светом Косову одлучила да се овде одмори. Опијени мирисима траве и цвећа, нису се на време пробудили за битку. Због тога су проклели траву на којој су лежали назвавши је црном.

Црна Трава је општина Јабланичког округа на југоистоку Србије. Граничи се са шест општина, а на истоку са Републиком Бугарском. Размештена је на обронцима Чемерника, Острозуба, Тумбе, Плане и Власинске висоравни са 318 квадратних километара. Сама Црна Трава смештена је на обалама Власине у дубокој ували притешњена планинама са свих страна, док је више од 20 села на висинама између 1.000 и 1.700 метара. Од Власотинца је удаљена 45 км, а Власинског језера 10 км. Данас има само 1.680 становника – записано је на сајту општине Црна Трава.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: