Leskovac: Mladi Srbi u Americi ponosni na svoje korene!

Loading

Leskovac: Crkva Odžaklije, jedinstvena u pravoslavnom svetu

LESKOVAC – Mladi Srbi u Americi veoma su ponosni na korene i snažno zastupaju otadžbinu u kojoj su ponikli – konstatuje Miloš Petrović (20), čiji je poreklo ‘’duboko’’ u Medvedji’’ i Dragan Stanković iz Leskovca. Oni su predvodnici nove generacije koja stasava u SAD. Miloš je student druge godine američkog univerziteta u Vašingtonu. Ovaj naš akademac, ”preko bare” izučava međunarodne odnose i biznis, planira da studije završi u roku.

“Mladi Srbi u Americi veoma su angažovani u skoro svim sverama života. Svi smo ponosni na srpske korene i srčano zastupamo otadžbinu u kojoj smo ponikli. Na svakom koraku, nastojimo da se čuje istina o Srbiji i isprave predrasude stvorene krajem devedesetih godina prošlog veka. Tako je i na fakultetima: često ispravljamo profesore kad na predavanjima iznose i netačne stavove o našoj zemlji. Oni to cene i, sa uvažavanjem, prihvataju drugačije mišljenje”, priča Miša.

Slično kazuje i njegov sunarodnik Dragan koji kao saradnik više naučnih institucija veoma uspešno predstavlja svoj rodni kraj. “Dijaspora u Americi rado bi investirala u Srbiju, ali ovdašnja vlada mora da načini značajne korake, da državu učini pogodnom za ulaganja. Smatram da bi trebalo osnovati srpsko-američku biznis organizaciju, sa kancelarijama u Čikagu, Vašingtonu i Beogradu, posredstvom kojih bi dijaspora mogla da plasira sredstva u zavičaj, te prati njihovu sudbinu. Srpski narod ima veliki potencijal i potrebni su nam mladi ljudi koji će da promene sliku o Srbiji u svetu. Uveren sam, vreme moje generacije tek dolazi”, vele Miloš i Dragan, a prenosi sajt A. Davinić Budite u toku.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor