Sanja Milenković, majka šestoro dece u crnotravskom selu Brod

Loading

CENA TRAVA, BROD -Piše: Milica Ivanović, urednica portala JUGmedia.info – Šestoro dece porodice Milenković u selu Brod, sa tridesetak stanovnika, jedina su deca u toj kotlini podno varoši Crne Trave, što majci Sanji Milenković (39) predstavlja poseban problem jer mališani nemaju s kim da se druže i igraju.

„U selu su ostale samo babe i dede a moja deca neće s njima da se igraju. Ova starija već negoduju, traže društvo i to mi najteže pada“, priča majka od koje se jednogodišnji Lazar ne odvaja.

Sanja je rođena u Vlasotincu. Udala se za Brođanina Dalibora (39), građevinara, čija je porodična kuća iznad Broda orunula i pala, pa su opštinske vlasti Milenkovićevima ustupile dve prostorije u praznom školskom objektu u centru ovog sela ispod obronaka Čemernika.

Aleskandra (12), Sara (10), Željana (7), Aleksa (5), Kristina (3) i Lazar (1), rastu u dve sobe opremljene skromnim nameštajem, uz televizor, malo igračaka i mnogo ljubavi. Iako u kući nema frižidera, mašine za pranje veša, a kompjuter se samo sanja, njihova majka kaže da joj čuvanje dece ne predstavlja problem.

„Mi smo siromašna porodica, bez imanja i živimo od socijalne pomoći, dečjeg dodatka, ali i od velike pomoći opštine Crna Trava, koja se potrudi da nam obezbedi ogrev za zimu i da njihovi ljudi, najviše član Opštinskog veća Dejan, donose pakete sa hranom, sredstvima za higijenu i pelene. Kada ima posla, suprug radi, ali posla je sve manje. Najteže je što deca rastu u divljini bez društva, tamo gde sam se i ja teško navikla na život“, objašnjava.

U Crnoj Travi lokalna samouprva brine o siromašnim porodicama bez obzira da li one primaju socijanu pomoć i dečji dodatak, pa je tako za svu školsku decu organizovan besplatan prevoz od kuće do škole, a na teret opštine idu i komunalni računi Milenkovića. Njihova starija deca idu u školu u Crnu Travu, no njihovu majku brine budućnost.

„Sada su mali, pa su im i potrebe male. Skromni su, ništa ne traže sem društva, zapravo, traže ono što ne možemo da im pružimo“.

Često je, kaže, pitaju zašto je rađala toliko dece u siromaštvu, a ona i na neizgovoreno pitanje Jugmedie odgovra da je to dar od boga i da je maštala o velikoj porodici.

Stigli i novogodišnji paletići iz opštine

„Ponekada i ja sebe preispitujem, no sve dileme nestaju kada te deca zagrle i kada čuješ njihov smeh. Računam da će svako od njih naći svoje mesto pod suncem. Ko zna šta će sve doneti budućnost“, priča kao da se teši.

Ipak, izvesno je, saznajemo kasnije u Crnoj Travi, da će ova porodica na proleće dobiti stan od 60 kvadrata u samom centru varoši. Reč je o stanovima sagrađenim za pet porodica sa više dece jer se ovde deca retko rađaju.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: