Crna Trava: U 2018. godini nije rođeno nijedno dete!

Loading

ЛЕСКОВАЦ, ЦРНА ТРАВА –  У планинској општини Црна Трава, на југу Србије, у 2018. години није рођено ниједно дете – сазнали смо у Матичној служби ове мале и неразвијене средине. „У истом периоду, према нашим подацима, није склопљен ниједан брак“, каже Јасмина Миленковић, задужена за вођење матичне евиденције.

Лане је у самом општинском средишту, али и селима ове општине преминуло 35 особа, па је тако ионако неповољна демографска слика овога краја још више погоршана. Због све мањег броја деце, ради само Основна школа „Александар Стојановић“, у самом општинском средишу и „истуреним одељењима“ у Састава Реци, Градској и Кривом Делу, где наставу у 12 одељења похађа 33 ученика, а у Кривом Делу је само један ђак-првак.  

Црна Трава је одавно препознаљива као „колевка неимарства“, јер нема значајнијег објекта у некадашњој „великој Југославији“ који нису градили управо Црнотравци. Ипак, ствари се убрзано мењају, јер у овдашњој Техничкој школи, посла окончања школске године, неће више бити смера за – грађевинске техничаре. Због  скромног интересовања, тај смер се укида, али ће ђаци и даље школовати за геодетске техничаре. Настављајући традицију, школа је израсла у једну од најсавременијих у Србије, а њени корени датирају из 1919. године, када је и отпочела да се реализује каменорезачки курс. Школа има Дом ученика у коме станују и храни се седамдесеторо ученика пореклом из других крајева Србије.

Општина Црна Трава обухвата територију од 312 квадратних километара, а према попису из 2011. године у њој је у 25 насеља евидентирано 1.663 становника. Према густини насељености Црна трава припада групи најређе насељених у Србији (5 становника на 1 квадратном километру ), а половина насеља има мање од 100 становника. Овде се, иначе, драматично погоршавала демографска слика, јер је у периоду од 1948. године број становника смањен 5,3 пута!

У  Црној Трави буџетска средства за ову годину износе око 200 милиона динара, а толико је било и протекле године. „И поред минималног буџета, не дугујем ниједан једини динар, јер све обавезе извршавамо на време. Одржавамо 500 километара путне инфраструктуре и издвајамо средства за најсиромашније“, каже Славољуб Благојевић, председник општине Црна Трава.

Помоћ најсиромашнијима

Из буџета Црне Траве, за плате запослених предвиђено је око 38 милиона, за субвенције нешто више од 8 милиона, а за социјалну заштиту 10,2 милиона динара. Циљ је да се, колико је то могуће, помогне најсиромашнијима. Ипак, без подршке надлежних органа Републике Србије, тешко би се ти задаци остварили, јер је привреда веома слаба, а многе раније отворене фабрике давно су утихнуле.

Извор: Политика, 18.јануара 2019. године

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: