Vlasotince: Luka Petković (16) najbrži u plivanju za Časni krst pred 5.000 posmatrača

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Данас  је на градском језеру одржано тринаесто по реду Богојављенско пливање за Часни крст. На овом витешком такмичењу учествовало је 49 пливача из Власотинца, Лесковца, Параћина, Лебана и других места из околине.

Први до крста стигао је шеснаестогодишњи Лука Петковић из Лесковца. Температура ваздуха износила је три степена док је температура воде била два степена. Традиционално, манифестацији је присуствовало неколико хиљада Власотинчана и гостију са стране, свештенство власотиначке цркве и представници  локалне самоуправе. Организатор овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст је Туристичка организација и Удружење поштовалаца Свете горе Атонске у сарадњи са јавним установама општине Власотинце. Као и сваке године и ове године припадници Жардармерије учествују као пливачи  и  подршка на води. Покровитељ  манифестације је Скупштина општине Власотинце.

У српском народу Богојављење је празник који је високо цењен. Народ га назива Водице или Водокршће и за њега су везана многа веровања и обичаји, какав је и обичај вађења Часног крста из воде. Традиција вађења Часног крста из реке Власине обновљена је 19. јануара 2006. године, када је Удружење поштовалаца Свете горе Атонске организовало пливање за Часни крст на градском језеру.

Иначе, пливање за Богојављенски крст у Власотинцу је најстарије и најмасовније у Јабланичком округу и по броју учесника и по броју посматрача. На обалама Градског купалишта сваке године окупи се више хиљада посетилаца. Највећи број учесника забележен је 2014. године када је за Часни крст пливало 86 такмичара.

Данас је за Часни крст пливало 49 пливача,  ови храбри момци витешки су се надметали на стази дугој 33 метра, која симболизује број година овоземаљског живота Господа нашег Исуса Христа. Присутне грађане и учеснике Богојављенског пливања поздравио је председник власотиначке општине Зоран Тодоровић, истакавши да је пливање за Часни крст у Градском језеру једна од  најзначајних манифестација у овом делу Србије.

„Ова манифестација је још једном показала да постоји добра сарадња организатора,  општине , установа, удружења и појединаца. А природни услови нам омогућују да организујемо једну овако значајну манифестацију, тако да ћемо и наредних година наставити са њеном  организацијом “, истакао је између осталог председник општине Зоран Тодоровић, пожелевши најхрабријима срећу у витешком надметању.

Старешина власотиначке цркве о. Горан Димитријевић је у својој беседи истакао да је Богојављење велики празник, дан када се Бог јавио људима у три лица – као Отац, Син и Свети Дух, због чега се у свим храмовима наше цркве пева. Након беседе свештенство власотиначке цркве благословило је пливаче.

„Волим да пливам,  планирам да пливам и наредне године. Ове године је било теже јер је температура била нижа него лане. Посебна је част стићи први до крста у овом витешком надметању  јер конкуренција била изузетна“, рекао је Лука Петковић, овогодишњи победник.

Он је на дар добио златник који традиционално сваке године додељује Златара „Јанковић“ из Новог Сада и икону Пресвете Богородице дар, Удружења поштовалаца Свете горе Атонске.

Најмлађи пливач за Часни крст ове године био је Вељко Стојановић (15). Oн је добио златник, дар породица Коцић и Ђокић из Власотинца – преноси лист Власина.

 

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor