Dan domaćeg filma: Zbog velikog interesovanja ponovo u LKC

Loading

LESKOVAC – U organizaciji udruženja DOK Srbija i Filmskog centra Srbije, a u okviru programa Dan domaćeg filma, u četvrtak 24. januara, održaće se projekcije deset domaćih dokumentarnih filmova u osam gradova Srbije. U Leskovačkom kulturnom centru od 17 časova biće prikazana dva dokumentarna filma – “Pejzaži rata, pejzaži mira” Arona Sekelja i “Siguran posao” Igora M. Toholja. Program podrazumeva besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa rediteljima filma.  

Film “Pejzaži rata, pejzaži mira” predstavlja putovanje kroz hronologiju, tragove i mogući konačni ishod jednog vojnog konflikta, prikazano kroz topografije koje je rat, materijalno ili kontekstualno, stvorio i promenio. Strukturisan po tematskom principu “prošlost-sadašnjost-budućnost” ovaj film nastoji da istraži pitanja individualne i kolektivne memorije, postojanja alternativnih, filmskih metoda suočavanja sa prošlošću, kao i mogućnostima pejzaža da deluje kao nosilac kompleksnih istorijskih narativa.

“Siguran posao” se iz jednog posebnog ugla bavi profesijom proizvođača pogrebne opreme, slavi život u svojim pojavnim oblicima: Sve dok drvo ne padne, šuma je mirna. A i tada isto, nedugo zatim. U međuvremenu, jedina konstanta našeg bivstvovanja je trojstvo pravi-troši-baci i ljudi se u njemu pronalaze verujući da mogu da prevare indiferentnost prirode. U međuvremenu, svako čeka svoje konačno pakovanje.

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOK Srbija nastavlja sa realizacijom projekta Dan domaćeg filma, sa ciljem promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni.

Osim u Leskovcu, Dan domaćeg filma održaće se u još sedam gradova Srbije: Vranju (“Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića), Nišu („Enkel“ Aleksandra Reljića), Novom Sadu (“Najvažniji dečko na svetu” Tee Lukač), Novom Pazaru (“Wongar” Andrijane Stojković), Čačku (“Tako mi na istoku” Katarine Mutić i “Dnevnik jednog kamiondžije” Miloša Ljubomirovića), Vrnjačkoj Banji (“Gora” Stefana Maleševića) i Zrenjaninu (“Okupirani bioskop” Senke Domanović).

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor