Stefan (Tićmi) Mitić: Nagrada “Politikinog Zabavnika” za roman godine biće uručena 25. januara

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Југословенској кинотеци, сутра, у 13 часова биће уручена награда „Политикиног Забабница лесковачком писцу Стефану Тићми (Митићу) за роман година. Ово велико признање, које се додељује 40. пут увек се уручује на Дан “Политике”.

Књижевну награду „Политикиног Забавника“ намењену младима добио је Стефан Тићми (Митић) за књигу „Ја сам Акико”, у издању „Лагуне“. У образложењу жирија, између осталог, се каже да „Ја сам Акико“ плени својом свежином, поетичношћу, изненађује хумором блиским младим генерацијама, као и неправолинијским приповедањем несвакидашњим за дечју поезију. 

„Ако постоји уопште успех у књижевности, мислим да је то што је читају и клинци. Стиже ми брдо порука и од клинаца и од старијих људи, што би се рекло од седам до хиљаду седам (година)”, каже за РТС добитиник награде Стефан Тићми. 

Како се истиче у образложењу, у књизи се преиспитује идентитет девојчице која, одрастајући уз оца, истражује свет око себе и трага за својим пореклом, остаје запитана над околностима живота одраслих и тумачи их на један оригиналан и маштовит начин.

Жири напомиње да иако неилустрована, књига постиже изванредну ритмичност ликовним варирањем слога.

Жири је радио у саставу: позоришни редитељ Небојша Брадић (председник), историчарка уметности Лидија Мереник, илустратор и графичар Душан Петричић, композитор Зоран Симјановић и Петар Милатовић (у име редакције). 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor