Ove godine počinje snimanje dugo najavljivanog filma “Zlatno doba Leskovca”

Loading

LESKOVAC – Ovog proleća trebalo bi da počne snimanje dugo najavljivanog film i seriju o zlatnom dobu i ekonomskom procvatu Leskovca između dva svetska rata.

Kako je javio portal “Leskovačke Vesti”, novac je filmu, koji će se i zvati “Zlatno doba”, odobrila komisijа Filmskog centrа Srbije, na konkursu za sufinаnsirаnje proizvodnje žаnrovski određenih domаćih dugometrаžnih igrаnih filmovа sа komercijаlnim potencijаlom (komercijаlni repertoаrski film).

Ocena o filmu

“Zlаtno dobа je toplа ljudskа pričа, smeštenа između dvа rаtа u Leskovаc, u kome se neobičnim spletom okolnosti dogodi prаvo čudo i izgrаdi istorijа tog mаlog mestа gde stаnuju veliki ljudi… Scenаristi odlično trаnsponuju epohu i vešto vode priču, bаlаnsirаjući pаžnjom čitаlаcа-gledаlаcа i nudeći prаvi rolerkoster osećаnjа. Zbog svegа nаvedenog, verujemo dа će ekipа okupljenа oko ovog projektа iznedriti film koji će voleti publikа rаznih generаcija”, navodi se u obrazloženju komisije koju su činili Svetislаv Prelić (predsednik), Drаgаnа Tešić, Dunjа Petrović, Nikolinа Vučetić Zečević i Jugoslаv Pаntelić.

Ono što se za sada zna je da će se “Zlatno doba” snimati u produkciji “Le Film”, reditelj je Ivan Stefanović, a scenario su pisali Đorđe Milosаvljević, Vlаdimir Andrić, Zvonimir Šimunec, Kokаn Mlаdenović i Mаjdа Šimunec.

Do današnjeg dana, pokretač ideje Zvonko Šimunec se o ovom projektu nijednom nije javno oglasio, a na ovom projektu koji je prošao kod Filmskog centra Srbije je prvi put javno i potpisan kao koautor, a kako sanzajemo, produkcijska kuća “Le Film” je njegova i registrovana je u Leskovcu.

Trnovit put

Inače, ovaj projekat, još od samog početka (2014), prate razne kontraverze: Najpre je u kabinetu gradonačelnika potpisan ugovor sa producentskom kućom “Intermedia Network” koja je trebalo da završi ceo film čiji je radni naziv bio “Slavujevo doba”. Grad je za ceo projekta “Zlatnog doba” Leskovca izdvojio i platio 100.000 evra, a dok se čekalo na film, urađena je više puta nagrađivana muzejska izložba o tom periodu, kao i dokumentarni film u produkciji RTS-a.

Spekulisalo se velikim glumačkim imenima koja je trebalo da budu deo projekt, od Sergeja Trifunovića, Dragana Bjelogrlića, Vesne Trivalić i Sloboda Mićalović, a pričalo se i o televizijskoj seriji od dvanaest epizoda. Najavljivalo se da će se blokbaster snimati u samom Leskovcu, da će se na mestu nekadašnje fabrike “Kosta Stamenković” praviti filmski grad, a da će se kasnije u taj kompleks preseliti Roštiljijada.

A onda se prva pobunila porodica legendarnog Slavuja, pa je moralo da se razmišlja o promeni imena filma. Mada, tu se nešto nije dopalo ni RTS-u koji je demantovao da će se serija o zlatnom dobu Leskovca emitovati na javnom servisu, a grad je naložio preispitivanje realizacije impozantno zamišljenog projekta.

Nakon toga je popularni kantautor Željko Joksimović najavio u Leskovcu da će komponovati muziku za ovaj film i, izgleda, prekinuo niz baksuznih dešavanja po ceo projekat.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: