Stefan Tićmi Mitić: “Ja sam Akiko”, najbolja knjiga za mlade Politikinog Zabavnika za 2018. godinu – kompletna ocena žirija

Loading

LESKOVAC: Objavljujemo kompletnu ocenu žirija o romanu “Ja sam Akiko” leskovačkog mladog i darovitog pisca Stefana Mitića Tićme, koja je proglašena za najbolju u 2018. godini na 40. izboru Politikinog Zabavnika.

Roald Dal je jednom prilikom rekao: „Kad bi to bilo moguće, ja bih januar izbacio iz kalendara i uveo još jedan jul.“ 

U knjizi Ja sam Akiko januar može da se zameni julom kao što divlje svinje mogu da postanu lovci. Pomenuta knjiga počinje tačkom, ali je zato na kraju nema. Stefan Tićmi u njoj ne sledi pravila pisanja. On, kao i njegova glavna junakinja, ne prihvata granice. Njemu je jedino važno da za decu može da se piše o svemu – sve dok se u tome nalazi humor i do kraja drži čitaočeva pažnja.

Glavna preokupacija pisaca knjiga za decu i mlade jeste stalni teror straha da ne dosade svojim čitaocima. Dosledno sledeći svoj način pisanja, Stefan Tićmi stalno nastoji da stvori situaciju koja će njegovog čitaoca naterati da se nasmeje, da se zapita, bude očaran, pa i uzbuđen i kaže: „Nastavi da čitaš, ne prekidaj!“

Sve dobre knjige moraju da sadrže mešavinu zločestih ljudi – što je uvek zabavno – i onih drugih, finih. U takvim knjigama treba da bude i likova onih koje možete prezirati. Što je neko prljaviji i više zaudara, utoliko je zabavnije sa nje skinuti te slojeve pljavštine. Ova knjiga zbunjuje one koji bi želeli da literatura za decu bude čista i da daje pouke za život. A sa druge strane, oduševljava čitaoce  željne avanture, bilo da je reč o letenju avionom ili ronjenju u velikim dubinama.

Većina odraslih je potpuno zaboravila kako je to biti dete uzrasta između pet i deset godina. Mi nismo u stanju jasno da se setimo kako je to izgledalo. Međutim, uvereni smo da pisci najboljih knjiga za decu to mogu, a da će  to moći i njihovi čitaoci.                                             

Knjiga Ja sam Akiko je predivna, nestvarna, duhovita i pametna poezija!!!

Njeno grafičko oblikovanje sledi puteve razmišljanja dece.

To je knjiga za koju imamo osećaj da smo je odavno pročitali, a svežija je nego ikad.

Predviđamo joj dug  i srećan život!   

 

STEFAN MITIĆ TIĆMI: Najuspešniji leskovački pisac mladje generacije

 

 

 

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor