Medija centar 016: Opštinska biblioteka “Sestre Stojanović” – Crna Trava, kratka istorija

Loading

ЦРНА ТРАВА – Корени  прве културне установе у Црној Трави датирају још из 1904. године, мада је тек 1920. године  отворена прва „Народна књижница и читаоница“  у склопу  тадашње Грађевинско-занатске школе, о чему постоји писани траг познатих локалних писаца Десимира Ј. Димитријевића, и Симона Симоновића Монке.

Међутим, 1945. године на иницијативу просветних радника, политичког руководства и ђака, формира се  Културно просветна заједница „Мирко Сотировић“. Након тога 1990. године  добија назив Дом културе  „Сестре Стојановић“, али практично до јануара 1996. год није радио са пуним капацитетом.

Марта 1957. године купљена ја биоскопска кино-апаратура која је и сада у употреби у сали Дома културе.  Године 1976. саграђена је модерна грађевина у центру Црне Траве за потребе библиотеке и Дома културе. Од тог дана па до данас је то главни културни адут варошице. 1996. године библиотека добија статус самосталног правног лица под називом Општинска библиотека „Сестра Стојановић“ Црна Трава.

Oпштинска библиотека „Сестре Стојановић“ Црна Трава се налази у посебној пословној згради. Укупна површина библиотеке са Домом културе је 262м2, од чега, након проширења библиотеке у 2010. години је 93,90м2  за потребе библиотеке, а остало чине сала и помоћне просторије у згради. Број запослених је два: директор и радник (библиотекар, администратор). Радно време библиотеке је од 07 – 14:30h.

Библиотека је богата како монографском тако и серијском публикацијом. Прва заведена књига у инвентарној књизи библиотечке грађе је 1966. године, док по последњој ревизији библиотечке грађе од октобра 2016. године , фонд монографске публикације 24.699. Број књига у библиотеци се перманентно увећава и апсолутно задовољава потребе читалаца. Годишње се у просеку књижни фонд увећава за 450 -500 наслова.  Завичајни фонд чине 302 публикације и углавном се увећава поклонима аутора црнотравског краја. Од белетристике, поред великог броја домаћих, постоје и велики број страних писаца из готово свих земаља света: руска, америчка, енглеска, француска, шпанска, италијанска, румунска, старогрчка, грчка, немачка, мађарска, румунска, хрватска, бугарска,  албанска, македонска, словеначка, азијска, афричка као и књижевност скандинавских земаља. Књижни фонд је уредно разврстан по азбучном реду, док је стручна литература подељена по групама стручног каталога.

У склопу рада библиотеке могу се организовати ликовне колоније. До сада је организовано више ликовних колонија. Од тих колонија Општини Црна Трава, а у библиотеци, остало је 60 слика. Један део је распоређен по радним организацијама Црне Траве, а део је у самој библиотеци.

Извор: Званични сајт општине Црна Трава

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: