In memoriam: Dušan Stošić, književni kritičar, filozof i publicista, profesor Prve ekonomske škole u Beogradu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Четвртог фебруара 2019. године преминуо је књижевни критичар, филозоф и публициста Душан Стошић (1929 – 2019), професор Прве економске школе у Београду.

О њему је на Википедији записано: Душан Стошић је српски филозоф. Рођен је 20. фебруара 1929. године у Ресну. Детињство је провео у Прешеву, где је завршио основну школу. Гимназију је завршио у Лесковцу, а Филозофски факултет у Скопљу (француски језик и југословенска књижевност). Предавао је у Економској школи у Лесковцу и Првој економској школи у Београду. Као стипендиста француске владе био је на усавршавању у Греноблу. Од 1962. године члан је Филозофског друштва Србије. Учествовао је на многим научним скуповима филозофа, симпозијумима и на свим сесијама Корчуланске летње школе за филозофију и социологију. Стошић живи у Београду.

Књижевно-критичарске текстове објављивао је у часописима: Савременик, Књижевност, Књижевне новине, Књиљевна реч, Освит, Одјек, Градина, Багдала, Наше стварање, Лесковчанин, Политика и Борба. Био је члан уредништва часописа Неше стваре и Унусмундус.

БИБЛИОГРАФИЈА РАДОВА: Стошић је објавио, између осталог, следеће књиге књижевних студија: Прозно књижевно дело, Апокрифна јеванђеља Саше Хаџи Танчића, Од Хегела до Рортија, Никола Милошевић и Албер Ками. НАУЧНЕ КЊИГЕ: Гравитација, атом, електрон и кварк, Трактатус (Коефицијенти сразмерности као основ пресликавања физичких теорија), Филозофија и физика.[1]

Рад Душана Стошића опширно је представљен у двотомној студији Д. Коцића „Лесковачки писци – трагови и трагања“ (Лесковац 2016)

[1] Напомена: Подаци преузети са Википедије (одељак – Душан Стошић)

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: