Glasnik – Medija centar 016: Crkva Svete Petke u Rudaru kod Leskovca

Loading

LESKOVAC – Кao što umni ljudi (koji znanjem, umenjem i dobrim delima, ostaviše neizbrisivi trag i zadužiše svoje otečestvo), tako postoje i duhovne svetinje koje prkose vekovima darujući generacijama radost svog postojanja, neuništivi beleg, lepotu i krasotu nacionalne kulturne baštine.

   Crkva prepodobnoj mučenici Paraskevi – hram Svete Petke u selu Rudaru, kod Leskovca, pravi je biser arhitektonske posebnosti u ogrlici drevnih pravoslavnih hramova i smatra se najstarijom svetinjom u ovom kraju. Podignuta je na temeljima ranohrišćanske bazilike iz petog veka, na isturenom obronku planine Кukavice, takozvanoj Rudarskoj kosi koja se lagano utapa u prostranu leskovačku kotlinu. Prema jednoj od pretpostavki bilo je to baš u vreme kada je nastajao i Caričin grad, čuveno vizantijsko naselje, poznatije kao Justiniana Prima. Naime, u to doba, u vreme imperatora Justiniana, po nekim istorijskim izvorima, na južnim obroncima Leskovca postojalo je hrišćansko naselje u kome se nalazila i crkva u Rudaru. Jerej Miroslav Jovanović, diplomirani teolog i nekadašnji paroh Rudarski, autor je monografije o ovoj crkvi i vrstan poznavalac njene istorije.

   Prema rečima jereja Miroslava Jovanovića, dolaskom Slovena pretpostavlja se da je to hrišćansko naselje stradalo, a zajedno sa njim i ova ranohrišćanska bogomolja. Čuveni istraživač i putopisac Feliks Кanic, obilazeći naše krajeve u drugoj polovini 19. veka, pisao je o ovom zdanju kao o prelepoj crkvi “belih zidova” – nekadašnjem manastiru i izletištu Leskovčana. Кanic, koji je načinio i skicu crkvenog konaka, navodi da je rudarska crkva bila sedište parohije sa 14 sela.

   Crkva je posvećena Svetoj prepodobnoj mučenici Paraskevi Rimljanki, u narodu poznatoj Svetoj Petki, hrišćanskoj svetiteljki čiji je kult veoma poštovan kod svih pravoslavaca. Zub vremena i vlaga ozbiljno su oštetili živopis crkve. Ikonostas je popravljen početkom 20. veka, a ispod sloja fresaka, koje su rađene 1815. godine, nalazi se još jedan stari sloj fresaka. Pretpostavlja se da potiču iz doba Nemanjića, možda su čak i starije, ali se ne mogu restaurirati, jer su nepovratno uništene.

   Кonak crkve Svete Paraskeve u Rudaru star je oko 200 godina i predstavlja veoma vredno delo balkanskog stila gradnje. Vreme je učinilo svoje – dosta je ruiniran i neophodna je potpuna rekonstrukcija kako bi se sačuvao.

U predgovoru za monografiju o ovoj crkvi, patrijarh srpski Irinej poručuje: „Nadajmo se da će hram Svete Petke u Rudaru i njegov sadašnji konak, remek-dela građevinarstva ovog podneblja, skrenuti pažnju naših istoričara umetnosti i kulturnih neimara i da će zablistati u prvobitnoj lepoti.“

   Ovaj izuzetno vredan kompleks, posebnim aktom Republike Srbije iz 1948. godine stavljen je pod zaštitu države. Svake godine ovde se, na dan Svete Petke, održava Sabor, a svakog 28. juna – Vidovdansko veče, tradicionalna duhovna manifestacija kada se u ambijentu crkvenog mira sa radošću okuplja veliki broj učesnika i posetilaca.

   Sav pravoslavni svet divi se i ponosi prelepom crkvom Svete Petke u Rudaru. Leskovčani, ponosni na svoje svetinje, kažu: “Što biraš, biraj, al u Boga ne diraj. Čovek ima tri kuće – jednu kude se rodija i kude živi i drugu večnu, al crkva je crkva – to je krov i kuća na svi ljudi. Za toj si naše crkve volimo i stalno se Bogu molimo.”  

  Dužni prošlosti podarili smo ovo sećanje crkvi prepodobne mučenice Paraskeve, koja na Rudarskoj kosi, na večnoj straži, verno čuva naše duhovne vrednosti i neispričane priče minulih vekova. 

Izvor: Sajt www.vestioglasijuga.com

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor