Etnografski muzej: Na dan rođenja Hristifora Crnilovića obeleženo pedeset godina prisustva i rada u Manakovoj kući

Loading

БЕОГРАД, ВЛАСОТИНЦЕ – Етнографски музеј у Београду 8. фебруара, на дан рођења Христифора Црниловића, обележио педесет година присуства и рада у Манаковој кући на Савамали изложбом Пола века у Манаковој кући. Кустоси – етнолози, свих тих година старају се о Етнографској спомен збирци Христифора Црниловића што је био и основни разлог да Манакова кућа постане део Етнографског музеја у Београду.

Христифор Црниловић (Власотинце 1886-1963) био је сликар, професор сликања, етнограф аматер и колекционар народних рукотворина и знања. Своју велику етнографску збирку желео је да поклони граду Београду како би била стално приказана под називом „Етнографска спомен збирка Христифора Црниловића“.

Град је ову збирку, коју поред народних ношњи централног Балкана чине и  библиотека, архивска грађа, негативи и фотографије, као и Манакову кућу у коју је збирка смештена, на управљање и чување поверио Етнографском музеју у Београду.

Прва стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја XIX и у првим деценијама XX века  свечано је отворена 17. новембра 1968. године, а и даље се чува у Манаковој кући у свом пуном обиму и очуваности.

Од времена кад се Етнографски музеј уселио, Манакова кућа постала је својеврсни културни центар у ком се, у организацији кустоса Етнографског музеја, приређује мноштво изложби и разноврсних  догађаја (промоције, предавања) и одржавају занатске и креативне радионице.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor