Medveđa: Posela u selima Lece i Retkocer, na okupu veliki broj meštana

Loading

МЕДВЕЂА – Просторије основних школа у Реткоцеру и Лецу биле су премале да приме све житеље овог краја, који су се 15. и 16. фебруара окупили на традиционалним „Седницама“, односно поселима, које организује Туристичка организација општине Медвеђа. Ова дружења се, после вишедеценијске паузе, организују у циљу очувања усмене традиције и очувања нематеријалне културне баштине, песама и игара житеља Горње Јабланице.
На седницама учествују локални гуслари, фрулаши, гајдаши и писци епске поезије. Миљан Токовић, Гојко Златковић, Филип Богдановић, Радован Вуковић, Милован Милошевић, Милутин Петрушић, Божо Ђикановић, Јакша Јакшић, сестре Анастасија и Теодора Радовић и Илија Живковић су дали све од себе да и ове две седнице, буду као оне, које су се на просторима Горње Јабланице одржавале пре више десетина година.
Следећа седница ће бити одржана 22. фебруара 2019. године у Бучумету, док ће седница планирана за 23. фебруар, у Негосављу бити отказана. У међувремену су договорене седнице у Путинову и Губавцу, а датуми ће бити благовремено објављени на званичном сајту Туристичке организације општине Медвеђа.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor