Glasnik – Medija centar 016: Dopisništvo RTS u Leskovcu danas slavi 30 godina rada

Loading

LESKOVAC – Dopisništvo RTS u Leskovcu danas slavi 30 godina rada. Za to vreme ekipe iz tog centra prešle su oko 700.000 kilometara i pripremile 22.000 vesti, izveštaja, reportaža i direktnih uključenja – prenela je TV Srbije priloge Danijele Kocić i Miodraga Tačića.

Slika i ton krenuli su iz Leskovca daleko pre zvaničnog otvaranja dopisništva. Prvi prilog o naselju „Solidarnost” 1973. godine Zoran Stamenković zabeležio je filmskom kamerom. Od filmske trake, preko kaseta, do digitalne kartice – pune 44 godine.

 „Sve je to bilo na jednom čoveku. Na jednom ramenu je bio akumulator i kamera, a na drugom ramenu okačiš nagru i tako ideš na teren”, seća se početaka Zoran Stamenković, snimatelj u penziji.

Dvdeset i petog februar 1989. godine istorijski značajan datum i za jug Srbije i za televizijsko novinarstvo. Dopisništvo u Leskovcu, uz direktan prenos, otvorio je tadašnji direktor Televizije Beograd Dušan Mitević.

Trema, uzbuđenje, dobar početak, veliki planovi – po tome taj dan pamti Milorad Cvetković, prvi urednik dopisništva. Bila je to jedna grupa entuzijasta. Ljudi koji su jedva čekali start, da krene signal, da krene slika, prvi link”, kaže Milorad Cvetković.

U tehnološkom razvoju dopisništvo je uvek išlo korak ispred drugih. „Prvi smo uveli kompjutersku montažu. Ljubomir Zdravković je jedini diplomirani montažer u redakciji dopisništva, a za Zorana Pejića ne postoje nerešivi problemi u elektrotehnici i informacionim tehnologijama –objavljeno je na RTS.

„Kad nam je nešto falilo od tehnike, umeli smo i sami da napravimo.Tako je nastao i taj prvo mobilni link sa kojim smo se uključivali u vreme kad nije bilo GSM rančeva”, navodi montažer Zoran Pejić.

U dopisništvu u Leskovcu radi osmoro ljudi. Za tri decenije istraživanja i informisanja prešli smo oko 700.000 kilometara i proizveli 720 sati programa. Kvalitet je uvek na prvom mestu.

„Naše dopisništvo je postalo prepoznatljivo po tome što ima stav. Stav u odabiru tema, načinu praćenja događaja. Kad čovek ima stav onda nije samo puki izrvšilac poslova”, objašnjava novinar Srđan Conić.

„Draže od nagrada su nam svakodnevne pohvale gledalaca koji u našim pričama prepoznaju profesionalizam, objektivnost, odgovornost, kreativnost. Vremena za slavlje nemamo, jer događaji ne mogu da čekaju, navodi se na kraju priloga koje je emitovala RTS na svoj internet stranici.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor