Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Leskovcu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Председник Александар Вучић поручио је у Лесковцу да је пристојна Србија устала, да сачува своју земљу, и од оних изнутра и од оних споља, који би да је сруше. “Запрепастио сам се када сам, у једном дану, схватио да сам ја за све крив. И када читам новине из Загреба, Приштине, Скопља, видим да сам ја крив. Зашто сам крив? Зато што Србија није више на коленима, не иде само да се извињава свима у региону, већ држи до себе, до поштовања свог народа и земље”, рекао је Вучић на скупу којом је вечерас завршио посету Јабланичком округу – објављен је извештај Блица на званичном сајту Града Лесковца, који преносимо у целини.

Вучић је окупљенима рекао да више нико не може на међународним форумима да гази Србију, јер Србија напредује брже. Он је захвалио што су у толиком броју дошли на скуп.

“У Крушевцу пре неки дан, успео сам да видим људе до последње линије, сада је не видим и хвала вам на томе”, поручио је председник.

Захвалио је грађанима не само у Лесковцу, већ у целој Србији, на подршци, јер, како каже, иако живе и даље тешко, виде да је нешто боље и да иде на боље.

“Чини ми се да је потпуно јасно и када погледате и вечерас Лесковац, данас и Бојник, Лебане, Медвеђу, Власотинце, сваки други дан, да је устала Србија, пристојан Србија, да сачува такву Србију и од оних споља и од оних унутра који би да је сруше”, рекао је он.

Истакао је да многи споља не желе успешну Србију, те да никада није ни било такве илузије – да би други желели да Србија буде модерна и успешнија него што је била.

Али, каже, јесте, и модерна и успешнија, и када су то видели, да је Србија од земље која је имала најнижу стопу раста, постала у економском смислу све успешнија земља, да нема дефицит већ суфицит у трговини са Хрватском и осталим балканским земљама, да се диже… ођедном су кренули напади са свих страна.

Подсетио је да Србија снажи и полицију и војску, захваљујући економским успесима, отвара националне институције, од Народног музеја, Музеја савремене уметности, до позоришта Бора Станковић у Врању…

“Тада су кренули, сви заједно, у неку врсту координисаног напада на нашу земљу. Странци ми, у разговорима, кажу и како им долазе моји противници и говоре им да сам ја крив за стање у региону”, истакао је Вучић.

Запитао је да ли је он крив што је штитио српски народ на КиМ и српски историју и српску нејач побијену у Јасеновцу и што то обележавамо, као и Олују.

“Привхатам ту кривицу, срам вас било што то говорите странцима уместо да браните своју земљу. Штитићу свој народ и нећу против других народа да говорим. Желимо да градимо мир, али не тако што ћемо да газимо по крви и костима сопственог народа”, поручио је председник Србије.

Каже да ће увек поштовати туђе жртве, али да не можемо да заборавимо историју и шта је било од 1941. до 1945. године, али и српске жртве у Првом светском рату и шта је било деведесетих година двадесетог века.

“Није Србија шака зоби коју ћете да позобате и да газите како хоћете. Србија је земља поносног и достојанственог народа”, нагласио је Вучић.

Питао је грађане да ли могу да замисле да имају председника своје земље који ће да говори против своје земеље.

“Ја кажем потребни су нам инвеститори, нису нам потребне ваше паре пошто можемо сами да их зарадимо, само немојте зато да мисилите да можете да унизите нашу змељу и да постоји притисак који не можемо да издржимо”, поручио је Вучић.

Он је подсетио да су 2013. вршени притисци да прихватимо Косово у УН.

“Тешки притисци су били, можда једном и књигу напишем, али нисам то прихватио, иако су ми претили крајем политичке каријере. Био сам једини, или један од двоје, троје у влади, који је био против тих тачака таквог споразума. Говорили су – крај је с тобом, крај је и са Србијом”, рекао је Вучић.

То што је са мном крај, то је у реду, додао је он, али ви нисте власни, нити било ко други, да доносите одлуку о крају Србије.

Србија има добру будућност, знала је како да се штити и чува у прошлости и још боље ће знати како да чува своје интересе у будућности, рекао је Вучић.

“Ти који су нас тада критиковали, за њихово време 85 земаља је признало КиМ, а откад сам постао премијер и сад кад сам председник независност Косова је признало девет землаја, али је 14 повукло признање, па ви видите какви су резултати”, поручује Вучић.

При томе, додао је, не претимо Приштини, нити се јуначимо, као што они нама прете.

“Ми желимо мир, стабилност, компиомис…а они сваки дан говоре да ће и делови Јабланичког округа да припадну КиМ. Ако Медвеђа не буде део КиМ, поднећу оставку…. Медвеђа је била део Јабланичког округа, била је и биће део Србије”, поручује Вучић.

“Они сваки дан говоре – близу смо споарзума – а ја се питам с ким разговарају, јер знам колико смо далеко од споразума, стотинама миља. Сваки дан то понављају. Зашто? Да би једног дана, уколико не дође до споразума, рекли – па ми смо говорили да је споразум на дохват руке, па Срби су криви што нема споразума. Да би цео свет окренули против нас, да смо ми били пртив тога”, упозорава Вучић.

Србија, како каже, хоће разговоре, испунила је све обавезе, али не можемо да допустимо да нам отму све, одузму све и да кажемо да нам је то много лепо.

“То од Србије и њеног руководства нећете дочекати”, поручио је он.

Србија, за разлику од њих који парадирају са својом тзв. војском и полицијом, то не ради.

“Али, да знате, немојте да бринете, наша војска и полиција довољно су снажни, убедљиво и уверљиво снажнији од било кога ко би покушао да угрози слободу Србије, безбедност и и сигурност грађана. Говорим то са озбиљношћу и одговорношћу, не претећи никоме, не желећи туђе, већ само да сачувамо своје”, истакао је он.

Вучић је подсетио да је, када је постао министар одбране и потпредседник Владе Србија имала само један Миг 29, који узгред и није могао да полети, а пре краја ове године, како најављује, имаћемо 14 Миг 29 потпуно наоружаних и опремљених, а добићемо и нових 19 хеликоптера.

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ЛЕСКОВЦУ

Говорећи о економији, подсетио је на пропале фабрике у том крају, али и на нове које је довео: “Пре неколико месеци отворили смо фабрику Делфај. Када сам говорио о индустријској зони у Лесковцу неки су тврдили да лажем. Ето, тај Вучић није затворио ниједну фабрику, а барем је једну отворио, да не причам о свим оним које сам све отворио”, рекао је он.

У плану су и нове инвестиције у том крају, разговара и са Зиђином, који је узео РТБ Бор, да узму и рудник Леце, како би читав крај Горње Јабланице подигли.

Најавио је градњу најмодернијег фудбалског стадиона у Лесковцу.

“Хоћу само да знате да ћемо у Лесковцу, као и у Врању, Краљеву, Лозници, Зајечару, Суботици, Новом Саду, Крагујевцу, да изградимо један од најмодерниих покривених фудбалских градских стадиона са рефлекторима”, рекао је Вучић.

Најавио је и гасификацију југа Србије. Како каже, довођење гаса до Лебана и Бојника ће коштати 7,2 милина евра и 7,4 милиона евра и то ће довести нове инвеститоре у те општине.

Вучић наводи да држава улаже 300 милона евра у изгарадњу многих јавних објеката широм Србије и да ће бити обновљене све школе, вртиће, домове здравља, болнице…

Данас се, каже, види да Србија економски расте и напредује и зато су се “неки лопови ујединили”.

“Кажу – што смо лопови, па нисмо у затвори. Па, зато што сте поставили све у правосудном систему. Али, полако, па ћемо да видимо, сваки лоповлук на крају буде кажњен”, рекао је Вучић.

Како је рекао, ујединили су се, јер виде да је неко направио да поново има новца у државној каси, да има за пензије, да се ПИО фонд данас попуњава из доприноса запослених, а не као у њихово време из задуживања.

“То нисмо могли без вас, ваше енергије и подршке, јер сте веровали у одговорне мере, а нисте били лаковерни и гласали за лака решења, која су други нудили”, приметио је председник.

Они који, када им се не свиђају новинарска питања, неће на њих да одговоре, рекао је Вучић и додао да он увек одговара сивма, јер има одговоре на сва питања.

“Трудили су се месецима, годинама, да кажу да смо нешто негде узели. Неки јесу, они ће и да одговарају, ако већ нису. Трудили су се да кажу – има нешто за Вучића… Нема шта нису тражили, код оца и мајке, деде и бабе, код мог брата… Ништа нису нашли нигде, јер ја нисам лопов. Ја живим за Србију, да урадим нешто за народ и земљу. За разлику од њих, ми немамо по 500 милиона евра као што имају они”, рекао је Вучић.

“Зато је сада Србија устала, неће најгоре на власти, већ жели да се нормално развија, да буде уважена у свету”, каже он.

Србија је, истиче, спремна да гледа у будућности да сарађује са свима како више никад њени витални интереси не би били угрожени.

“Поносан сам што је Србија независна, слободна и слободарска, што нико не може да каже да није тако, што бринемо о РС, чувамо добре односе са свима, Македонијом, Црном Гором…Не морамо у свему да слажемо и никад и нисмо, али никад нећемо њих да угрожавамо али нећемо дозволити ни да неко угрози Србију”, закључио је Вучић.

Председник Србије најавио је вечерас да ће држава уложити у туристички развој Царичиног града три милиона евра и да ћемо покушати да 2023. постане на листи светске културне баштине Унеска.

“То значи много више од 7.000 туриста годишње, значи и до 100.000 туриста”, истакао је Вучић.

Он је рекао да се у циљу туристичког развоја морају обновити и путеви, и да ће држава обновити пет километара дуг пут до Медвеђе и седам километара дуг пут ка Бојнику.

“Моја одлука је била да деца прво обилазе Србију, да прво заволе своју земљу и видите колико нам је лепа Србија”, рекао је Вучић.

Председница Владе Србије, Ана Брнабић истакла је:“Србија са Вучићем коначно почела да побеђује.“

Србија је на челу са Александром Вучићем коначно почела да побеђује и постиже значајне резултате на спољашњем и унутрашњем плану, поручила је вечерас председница Владе Србије Ана Брнабић на скупу у Лесковцу и нагласила да ће влада наставити да ради у интересу грађана Србије спроводећи политику коју води њен председник.

Брнабић је на скупу у оквиру кампање “Будућност Србије” рекла да је незапосленост у Јабланичком округу 2012. била 32 одсто и да је скоро свака трећа особа била без посла, а да су такво стање оставили они који су владали до 2012. и “који се данас представљају као легитимна алтернатива власти у Србији”.

Незапосленост у Лесковцу и Јабланичком округу данас је испод 14 одсто, навела је и додала да је Влада Србије напорно радила последњих година, а посебно од 2014. када је премијерску функцију преузео Вучић.

Подсетила је и да је преузумајући место премијера обећала да ће њена влада бити влада апсолутног континуитета и да ће наставити тамо где је Вучић стао.

“Знамо да морамо да радимо више и боље, али грађани морају да знају колико је било тешко ојачати предузетништво и смањити незапосленост. Наставићемо да се боримо и нећемо одустати ниједан једини дан”, поручила је премијерка.

Она је навела и да свака четврта улица у Србији није била регистрована и да је завршен адресни регистар како би, појаснила је, сваки грађанин Србије имао адресу и нормалан живот, а хитна помоћ и ватрогасци могли да пронађу сваку адресу.

“Око 3400 улица није имало називе, тај процес смо завршили и то се зове увођење реда у државу”, приметила је премијерка те нагласила да је актуелна власт смањила незапосленост и довођењем страних инвеститора, а да је највећу заслугу у томе имао Вучић који је, како је казала, у свакој посети у иностранству Србију представљао као добро место за улагање.

Србија је због тога, констатовала је, шампион у привлачењу страних инвеститора у региону.

Подсетила је да је актуелна власт увела предузетништво и функционалну писменост у школе да би млади стекли знања и вештине да отворе своје компаније и постану предузетници, те додала да су уведене и олакшице за младе предузетнике који су у првих годину дана ослобођени плаћања пореза.

Захваљујући тим мерама од 1. октобра прошле године до данас у Јабланучком округу отворено је 29 самосталних компанија, казала је премијерка.

Говорећи о опозицији у Србији, премијерка је рекла да Савез за Србију данас бојкотује рад Народне скупштине и то, како је навела, зато што се поштује пословник који су “донели они који су владали до 2012.”, као што о слободи медија говоре “они који су заробили медије док су били на власти”.

То је, како је рекла, навела Верица Бараћ у извештају Агенције за борбу против корупције из 2012. у којем је поменула Драгана Ðиласа као кључног човека који је ставио медије под своју контролу.

Додала је и да о владавини права у Србији данас говоре они који су спровели реформу правосуђа тако што су у једном дану без икаквог образложења оставили 840 судија без посла.

“Та њихова реформа коштала нас је 15 милиона евра. Они данас придикују и имају образа да причају о владавини права, слободи медија, бољој економији и животном стандарду. Они који су својом глупошћу, бахатошћу и незнањем уништили све што је постојало”, поручила је Брнабић.

Премијерка је приметила да данас о КиМ, патриотозму и родољубу причају и критикују председника Вучића људи из СЗС који су, каже, довели до тога да данас имамо мишљење Међународног суда правде да једнострано проглашена независност Косова није у супротности са међународним правом.

Навела је да они критикују Вучића, а да се изборио да тема КиМ, која је иначе за велики број утицајних земаља широм света и ЕУ била затворена, буде поново на дневном реду.

“Ти људи данас нама причају о патриотизму, о борби за КиМ. То прицају човеку који је Српском листом коначно ујединио Србе на КиМ, Србе које су сви покушавали да разједине и посвађају. Данас, захваљујући Вучићевој политици ми имамо шансу макар да разговарамо”, рекла је Брнабић.

Истакла је да се данас глас Србије чује и да је данас КиМ отворена тема и нагласила да је Вучић урадио оно што је до пре пар година било немогуће управо због људи из СЗС.

“Имам поруку за њих. Немојте ви да нам причате о слободи медија, владавини права, економији, квалитету живота наших грађана и радним местима, о предузетништву, култури, образовању, здравству…немојте ви да нам причате зато што сте или уништили све што је имало да се уништи или ништа нисте урадили”, рекла је Брнабић.

Навела је да је садашња власт морала да ради све од нуле и додала да је постигла много, али да мора много више.

“Једну ствар сам научила од Александра Вучића, а то је да никад не будем превише задовољна зато што за нашу земљу и народ увек може и мора боље и више”, закључила је премијерка.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЈЕ У ЛЕСКОВЦУ ОБИШАО УСТАНОВУ ЗА ОДРАСЛЕ И СТАРИЈЕ.

Председник Вучић обишао је данас реконструисану Установу за одрасле и старије у Лесковцу у коју је уложено укупно 74,7 милиона динара.

Директорка Установе за одрасле и старије Гордана Савић је Вучићу рекла да је он први председник који је дошао да их посети и затражила додатних 50 милиона динара како би проширили капацитете.

Када ју је Вучић упитао да ли може мање од 50 милиона, кроз осмех је одговорила “45 милиона”, а председник додао да ће покушати да се та средства дају у две године, “да идемо на 20 + 25 милиона”.

Установа данас збрињава 196 лица са територије Јабланичког округа, а са једним од њих Вучић је одиграо партију шаха.

Од руководства је на поклон добио слику старог Лесковца, а на изласку се уписао у књигу утисака у коју је написао:

“Захвалан свим запосленима на посвећеном и вредном раду и уверен да ће наши стари бити још срећнији и задовољнији у будућхости. Држава ће увек помагати. Срећан и успешан рад”.

У реконструкцију Установе за одрасле и старије уложено је укупно 74,7 милиона динара од чега је Канцеларија за јавна улагања Владе Србије уложила 62,2 милиона, а Град Лесковац 12,5 милиона.

Радови су подразумевали реконструкцију фасаде, крова, подова, тоалета, водоводне и канализационе мреже, као и унутрашње столарије.

Осим тога, постављени су и соларни панели на крову зграде, односно систем грејања у установи је комплетно реновиран.

Установа је основана 1964. године под називом “Дом стараца”, капацитет установе био је 60 лежајева, а услуге су биле намењене углавном стамбено и материјално необезбеђеним старим лицима.

Извор: Блиц (преузето са званичног сајта Града Лесковца)

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor