LKC: Otvorena izložba Tatjana Janković – “Bolnica Stobart – Kragujevac 1915”

Loading

LESKOVAC – Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, u Galeriji  Leskovačkog kulturnog centra sinoć je otvorena izložba “Bolnica Stobart – Kragujevac 1915” autora Tatjane Janković.

Iste večeri od 18.30 časova, u Holu na spratu predstavljena je knjiga „Bolnica Stobard“ koja sadrži svedočanstva članica misije Mejbel Dirmer, Monike Stenli i Oliv Oldridž.

Na izložbi i na promociji govorili su Tatjana Janković, autor izložbe i Mirko Demić, direktor biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, koja je realizovala izložbu i objavila knjigu.

U periodu od aprila do novembra 1915. u Kragujevacu je, kao jedna od humanitarnih misija, boravila organizovana grupa medicinskog osoblja i volontera koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart.

Uz pomoć Vojne komande formirana je poljska bolnica sa 60 šatora na teritoriji Vašarišta. Cilj misije „Stobart“ bio je pružanje medicinske pomoći vojnicima obolelim od tifusa, ali je bolnica na otvorenom vrlo brzo počela da leči i lokalno stanovništvo.

U poljskoj bolnici „Stobart“ lečeno je oko 20.000 obolelih, ali je i deo osoblja bio zahvaćen tifusom. Volonterka Mejbel Dirmer i medicinska sestra Lorna Feris umrle su tokom ove misije i sahranjene su na Gradskom groblju u Kragujevcu.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: