Glasnik Medija centar 016: Obeležena 102. godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 -1920. године обележена је 102. годишњица страдања мештана Шишаве и Доње Ломнице 1. марта 1917. године. Овом приликом,  представници Удружења потомака ратника Србије 1912- 1920. године- Власотинце, Општинског одбора СУБНОР-а, председник Окружног одбора потомака ратника ослободилачких ратова Врања, доцент др Дејан Антић и потпредседник Окружног одбора Савеза потомака ратника 1912 -1920. године Лесковца проф. др Иван Бецић положили су венце и одали почаст жртвама на Спомен-чесму у Санској долини, на доњоломничком путу.

Обраћајући се присутнима, председник власотиначког удружења Драган Д. Видосављевић је подсетио да је устанак избио као отпор становништва због регрутације српских младића у бугарску војску.

„Влајко Николић Равноделац је од војводе Косте Пећанца добио задатак да подигне устанак у нашим крајевима. Чета комита предвођена војводом Јованом Радовићем је ослободила више стотина регрутованих, који су се налазили у згради тадашње школе и кафани Крчимирац. Због велике концентрације окупаторских снага устанак није трајао дуго, а Бугари су у одмазди стрељали 33 мештана из Шишаве и Доње Ломнице“,  подсетио је Драган Видосављевић.

После комеморације, у Галерији власотиначке Народне библиотеке историчар доцент др Дејан Антић одржао је предавање на тему „О идеји српске државности (1804-1918)“.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: