Vlasotince: Gosti iz Indjije zainteresovani za dualno obrazovanje u Tehničkoj školi

Loading

VLASOTINCE – Predstavnici opštine Inđija boravili su danas u poseti opštini Vlasotince, pre svega, sa željom da se upoznaju sa sprovođenjem sistema dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi. Oni su, osim škole i njenih radionica, obišli i fabrike u kojima učenici pohađaju praktični deo nastave.

-Vrlo sam prijatno iznenađen onim što sam video. Svako do učenika ima svoje mesto u kompanijama. Saradnja između lokalne samouprave, Tehničke škole i kompanija vrlo je ozbiljna i postoji međusobno razumevanje. Mi u Inđiji imamo kompanije, ali one još nisu spremne za ovaj sistem dualnog obrazovanja – izneo je utiske predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević.

Sa nevelikim očekivanjima došla je i direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Inđiji Dragana Mladenović.

-Moji su utisci sjajni. Znate, mi obično mislimo da je kod nas bolje, a na jugu tamo da je stanje lošije, ali mogu reći da sam se postidela. Mnogo toga smo novog videli i dobili smo veliku motivaciju da to dualno obrazovanje postavimo na što stabilnije „noge“ – rekla je Mladenović dodajući da u tamošnjoj Tehničkoj školi trenutno postoji jedan obrazovni profil koji se radi po dualnom sistemu.

Tehnička škola u Vlasotincu realizuje šest obrazovnih profila po ovom sistemu, a  u maju svoje obrazovanje završava prva generacija učenika koja se školuje po dualnom sistemu.

-Meni je čudno bilo da jedna od najbogatijih opština u Srbija dolazi kod nas da nešto novo vidi i nauči, ali mi je svakako veoma drago zbog toga. Mi smo bili uporni u želji da obrazujemo kadrove u skladu sa potrebama privrede i tvrdim da je sve to ostvarljivo ako na tome vredno i uporno radite – rekao je direktor vlasotinačke Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Po dolasku u Vlasotince, goste iz Inđije najpre je primio predsednik opštine Zoran Todorović koji je naglasio dobru saradnju opštine sa školom i kompanijama.

-Iz te saradnje, i uz podršku GIZ-a, nastali su obrazovni profili koji su potrebni kompanijama, a to znači da se deca školuju sa perspektivom da po završetku školovanja odmah nađu posao – rekao je Todorović i dodao da su se učesnici sastanka složili da je današnje dualno obrazovanje ono što je nekada postojalo kod nas kao Škola učenika u privredi.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor