Glasnik Medija centar 016: Mala Milica jedino srpsko dete u Prizrenu!

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Хумани момци из насеља “Дубочица” позивају све људе добре воље да се укључе у акцију за помоћ Милици и њеној мајци. “Самохрана мајка Евица Ђорђевић и њена дванаестогодишња ћерка Милица, једине су су Српкиње које саме живе у Призрену. Без прихода су (са само 50 евра месечно), ограничена им је слобода кретања, па би било добро да се прошири круг људи који ће и надаље помагати овој дивној девојчици, малој јунакињи и чуварици српства у овом делу Kосова и Метохије“,каже Драган Јовановић Гале, који је са својим пријатељима више пута организовао хуманитарну помоћ малој Милици и њеној мајци, објављен је на сајту Вести и огласи југа изузетно занимљив чланак “Она чува барјак Србије: Мала Милица једина Српскиња у Призрену”.

И када су пролазиле прави пакао и понижења нису одустајале. Нису напуштале свој дом од 30 квадрата ни после сукоба 1999. и поред тога што су више пута покушали да им развале врата стана, да их присилно иселе из овог древног српског града познатог по чувеној призренској Богословији и непроцењиво вредним светињама српске културно историјске баштине – задужбине Цара Душана и Краља Милутина (цркве: Свете Богородице Љевишке, Светог Спаса, Светог Николе, Светих Врача, Светог Пантелејмона, мансатирски комплекс Свети Архангели). Иако се Милица не игра, а мајка не иде у шетњу, надају се повратку наших људи, верују у срећније дане.

И Милицино школовање (у шестом је разреду основне школе) веома је тешко, нема српске вршњаке у Призрену, јер у ширем подручју овог града у мукама живи двадесетак махом старијих Срба. Често им се нађе у невољи добродушни и племенити, 88. годишњи дека Адем Мујовић (муслиман који је примио хришћанство) и који и сам има пет унука. 

“Милица је добро дете, понос Србије, захвална девојчица и бескрајно се радује нашим поклонима”, прича Драган Јовановић Гале, који је заједно са својим пријатељима и вршњацима из насеља покренуо ову акцију.

Гале је познат и по прелепим муралима (правим уметничким делима такозваног зидног сликарства) у насељу “Дубочица” са ликовима Цара Душана, Карађорђа, Краља Петра Првог Карађорђевића, Ђенерала Драже Михаиловића, генерала Ратка Младића, а најновији мурал освануо је недавно – мурал на коме пише:  Насеље Дубочица.

Предузимљиви Гале и момци овог насеља иницијатори су и спортских и других активности и позитивно утичу на младе да се друже, да живе здраво и буду креативнији.

Извор: Вести Oгласи Jуга

www.vestioglasijuga.com

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor