Drugi pišu – Jugmedia: Mali novinari i tajne zadatka

Loading

Mali novinari pokazali su najveće interesovanje za formu intervjua, a jednu od njih dvanaestogodišnju Janu Stojiljković, najviše je zanimalo kako je to biti PR i šta taj posao podrazumeva.

Jana je uradila intervju sa potparolkom gradonačelnika Leskovca Aleksandrom Stojanović, koja joj je dala odgovore kakav je to posao i kako da postanete PR.

Sa Aleksandrom Stojanović na njenom radnom mestu razgovarali smo o njenom poslu i šta on podrazumeva. Ona nam je dala odgovore na pitanja kakav je njen posao, koje su njegove osobine i šta je sve potrebno kako biste postali PR.

“Posao PR-a je pre svega veoma dinamičan. Podrazumeva svakodnevni kontakt sa predstavnicima medija, pripremanje konferencija i medijskih nastupa gradonačelnika, koordinaciju između gradonačelnika i medija, konstantno upoznavanje sa različitim sferama društva”, počinje razgovor Aleksandra.

Zanimalo nas je zbog čega ona voli svoj posao i zašto se baš odlučila da to bude njeno zanimanje.

“Upravo zato što je dinamičan, nikad nije dosadan, svakodnevno upoznajem nove stvari i različite sfere života. Što se tiče posla PR-a, ja sam u taj posao ušla sasvim slučajno, po struci sam diplomirani filolog arapskog jezika i neki moj plan je bio da se bavim prevođenjem. Sticajem okolnosti zaposlila sam se kao portparol Opšte bolnice Leskovac, a nakon toga sam prešla u opštinu. Ne mogu da kažem da sam se odlučila već da me je život odveo u tom smeru i da mi je veoma drago zbog toga”, iskrena je Aleksandra.

A na pitanje da li je teško biti PR, ona kaže da taj posao ima svoje izazove, ume da bude naporan zato što je kontakt sa medijima gotovo dvadeset četvoročasovni , ali kada volite ono što radite ništa vam nije teško i zatim nam opisala kako izgleda jedan njen radni dan.

“Moj radni dan izgleda tako što prvo krećem sa koleginicama da prelistavam štampu, najviše se usmeravamo na tekstove o Leskovcu i okolini. Nakon toga proverim raspored i da li toga dana imamo medijske nastupe, i u skladu sa tim planiramo dan. Pripremamo gradonačelniku podatke za njegove konferencije, pratimo ih i nakon toga objavljujemo na gradski sajt i na svim društvenim mrežama”.

Kao mami malog deteta najzanimljivije su joj stvari koje su vezane za decu, kao na primer druženje dece sa gradonačelnikom prethodnog leta, poseta aero i konjičkom klubu, a na pitanje Može li PR gradonačelnika biti svako odgovara sledeće:

“Ne, u suštini je potrebno da bude vrlo komunikativna osoba, dinamična osoba, neko ko se interesuje za različite sfere jer kao PR ne možete pokrivati samo jedan segment društva već se morate usmeriti na sve segmente”.

I na kraju razgovora, zamolili smo Aleksandru da da savet svima onima koji žele da se bave tim poslom.

“ Samo da se predaju tome, da ga rade sa puno ljubavi jer ukoliko nema ljubavi ne može se ni raditi kako treba, i da se trude da šire svoje znanje o svemu”, poručila je naša sagovornica.

Tokom trajanja Zimske škole, mali novinari su imali zadatak da prate i izveštavaju o radionicama i dešavanjima u Centru.

Izvor:

Jugmedia.info

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: