Vlasotinca: “Tribina da se ne zaboravi” – obeleženo dve decenije od početka NATO agresije

Loading

VLASOTINCE – Tribina, na kojoj su učestvovali članovi borbene posluge koja je oborila čuveni američki avion F – 117 A i prizemljila još dva aviona agresora F 116 i bombarder B-2, izazvala je danas u Vlasotincu veliko interesovanje publike.

Potpukovnik Đorđe Aničić i zastavnici Đorđe Maletić i Dragan Matić su trojica od devetorice članovaTrečeg raketnog diviziona 250. raketne brigade VJ koja je trećeg dana bombardovanja oborila avion „stelt“ tehnologije u ataru Buđanovaca. To je, kako su naglasili akteri, prvi put da je oboren avion takvih performansi. „Osnovni činioci tog istorijskog uspeha bili su zastarela ruska raketna tehnika, vrhunski obučena borbena posluga i taktika kojom je skraćeno vreme gađanja od uključenja nišanskog radara – da je bilo ko u sistemu zakazao, danas bismo bili mrtvi“, rekao je potpukovnik Aničić, u to vreme zamenik komandanta diviziona koji je bio zadužen za odbranu Beograda.

Vojnici su objašnjavali da su imali između 20 i 30 sekundi od uključenja nišanskog radara, nišanjenja protivnika, ispaljivanja dve rakete i čekanja da one pogode cilj do ponovnog isključenja radara. Svaki sekund koji bi ostali uključeni, preko tih 30 sekundi, značio bi sigurnu smrt. Oni su pričali i o tome da su 22 puta preživeli raketni napad i koliko su puta morali da promene položaj u tih 78 dana. Odgovarajući na pitanja prisutnih, pukovnik Aničić je govrio o rasporedu diviziona u Srbiji, o odlično obavljenom poslu Prištinskog korpusa, iznoseći stav da vojska nije izgubila rat. „Pisali smo nedavno predsedniku države, tražeći da se vrati ime Trećem raketnom divizionu, koji je u međuvremenu spojen sa Drugim. Smatramo da je taj divizion legendarni i da kao takav treba da ostane“, rekao je potpukovnik Aničić.

Na početku tribine, gosti su podsetili na reči svetskih političara o Srbiji i Srbima i o tome da ih treba bombardovati. Tadašnji portparol NATO-a Džejmi Šej rekao je: „Srbe treba spokojno bombardovati, jer će oni to zaboraviti“, podsetili su akteri.

Tribina simboličnog naziva „Da se ne zaboravi“ jedan je od događaja kojim su u Vlasotincu obeležene dve decenije od početka NATO agresije na našu zemlju.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: