Medija centar 016: Kulturno-istorijska baština juga Srbije, naučni skup u organizaciji Narodnog muzeja

Loading

LESKOVAC – U sali za naučne skupove Narodnog muzeja u Leskovcu danas je održan naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ na kome su učestvovali profesor dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, docent dr Dejan Antić, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Leskovcu, Veroljub Trajković, zamenik direktora Narodnog muzeja u Leskovcu, Mira Ninošević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu, dr Irena Ljubomirović, šef Katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević obratila se prisutnima rekavši: „Na prvom skupu „Kulturno-istorijske baštine“ saopštenje je podnelo petnaest referenata, a čast da prvi izloži svoj rad imao je dr Jovan Ćirić, čija je tema bila „Kulturno-istorijsko nasleđe – shvatanje, tumačenje i društveni tretman“. Posle njega, saopštenje o „Istoriji Leskovca u srednjem veku“ podneo je Srbobran Milojević, a potom je, tada doktor nauka, a kasnije akademik Gojko Subotić, kome pripada velika zasluga za samu ideju i realizaciju ovakvog pionirskog poduhvata u nauci na lokalnom nivou, pročitao svoj rad o zidnom slikarstvu crkve Svetog Jovana u Jašunji.“

Direktorka je potom dodala da je od tog dana do danas na naučnom skupu u Leskovcu učestvovao veliki broj naučnika i naučnih istraživača od kojih je izdvojila akademika Vladimira Stojančevića, akademika Dragoslava Mihailovića, Vidosavu Stojančević, prvu ženu doktora etnologije u Srbiji, Petra Kačevendu, Jovana Trifunskog i mnoge druge.

Nakon obraćana direktorke Ninošević, prisutnima se obratio profesor dr Momčilo Pavlović koji je tom prilikom naglasio da „jug Srbije ima šta da ponudi. Zato sam danas ovde da podržim i podstaknem na sistematsko i kontinuirano izučavanje ukupne baštine juga Srbije od etnologije, arheologije, istorije i drugih nauka, kao i da uključimo što veći broj institucija i pojedinaca.“

„Narodni muzej u Leskovcu je prošle godine obeležio sedam decenija uspešnog poslovanja, a nameru da tako nastavi pokazuje i organizovanje ovog naučnog skupa. Pokrenut 1986. godine, u čast obeležavanja 200 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ postaje redovni bijenalni naučni skup. „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“, pune 34 godine, u Leskovac dovodi eminentna imena srpskog učilišta i promoviše kulturno-istorijsku baštinu našeg kraja. Ovakvi skupovi su od velikog značaja za naš grad, jer pored promocije našeg bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa promovišu naučni rad i istraživanje. Mnoga poznata imena, ali i institucije iz oblasti društvenih nauka, poput Srpske akademije nauke i umetnosti, filozofskih fakulteta u Nišu i Beogradu, Instituta za savremenu istoriju, koji je od 2004. godine i suorganizator našeg skupa, učestvovala su u njemu i doprinela njegovom rastu“, rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pre početka naučnog skupa, gradonačelnik dr Cvetanović u svom kabinetu ugostio je ove eminentne stručnjake razgovarajući o razvoju kulture i njenom značaju – navodi se na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: