Sava Banković: “U predvorju pakla”, knjiga o svešteniku koji je 20 godina robijao u komunizmu

Loading

LESKOVAC – U Narodnom muzeju u Leskovcu promovisana je autobiografska knjiga Save Bankovića  “U predvorju pakla”, profesora teologije, sveštenika SPC, koji proveo 20 godina kao politički zatvorenik za vreme Tita.

Promocija je počela odlomkom iz knjige koji je nadahnuto pročitala Tanja Krčmarik, glumica Narodnog pozorišta u Leskovcu. Moderator pomocija Dejan Antić, docent sa Filozofskog fakulteta u Nišu, predstavio je govornike i uveo prisutne u priču.

“Doktor Srđan Cvetković već godinama upoznaje srpsku javnost sa strašnim represijama koje izvšene nad srpskom elitom od strane komunista. On je priređivač ove knjige koja je najbolje svedočnje o crvenom teroru nad sveštenstvom Srpske pravoslave crkve odmah po dolasku partizana na vlast”, rekao je, između ostalog, Dejan Antić.

Svoja saznanja o političkim zatvorenicima iz leskovačkog kraja izneo je Saša Stanković, pisac monografije o Vladi Iliću. “Mislim da kroz priču o porodicama Popović iz Crne Trave, Ilić iz Vlasotinca i Teokarević iz Leskovca, jasno možemo da vidimo šta se desilo sa ovim delom Srbije. Dosta je onih koji znaju za čuvenog komunistu Miletija Popovića, ali malo njih zna da je njegov brat Miodrag pre rata robijao u kapitalističkim zatvorima, a posle rata na Golom otoku. Vlada Ilić i braća Teokarevići su stradali kao klasni naprijatelji komunizma. Bojim se da je jug Srbije toliko stradao da više ne može da iznedri elite, kakve je nekad imao” zaključio je Stanković.

“Knjiga Save Bankovića “U predvorju pakla” i pomenuta knjiga o Vladi Iliću ruše stereotipe o građanskoj klasi nastale nametnutim mišljenjem od strane jugoslovenskih vlasti posle Drugog svetskog rata. Ovakva dela prestavlju ispravljanje svojevrsnog vida nepravde i popunjavanje istorijskih belina u srpskoj istoriografiji”, primetio je dr Ivan Becić.

“Profesor Banković ima najduži zatvorski staž kao politički zatvorenik u istoriji Srbije. Bio je veliki beskompromisni borac za hrišćanske i demokratske slobodarske ideje, kojih se nije odricao po cenu stradanja. U svojoj golgoti prošao je skoro sve zatvore u Srbiji. Njegova knjiga suočava društvo sa patnjama koje je autoritarni režim naneo mnogima, a koje je Banković verovatno najbolje opisao kao autentični svedok”, objašnjava istoričar dr Srđan Cvetković, koji je priređivač i jedan od izdavača knjige.

Feljton o Savi Bankoviću izlazi u “Blicu”, a novac od prodaje knjige biće uložen u podizanje prvog spomenika žrtvama komunizma u Srbiji u Lisičijem potoku, najvećem stratištu u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Autor: Saša Z. Stanković, profesor Gimnazije “Stevan Jakovljević” u Vlasotincu

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor