Marko Stojanović: Balkanska smotra mladih strip autora ne bi opstala da nije bilo podrške lokalne samouprave

Loading

LESKOVAC – Iako je broj srpskih strip autora koji su poznati u svetu i sarađuju na međunarodnom nivou veliki, nema institucionalne državne podrške za ovu sferu umetnosti, izjavio je za Južne vesti leskovački strip-scenarista Marko Stojanović, profesor engleskog jezika i najzaslužnije za izvanredne uspehe leskovačke Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

„U Srbiji postoji paradoks što se sfere stripa tiče, objašnjava on, jer s jedne strane nema novčane pomoći, niti podrške od strane države i nadležnog ministarstva, a s druge, Srbija nikada više festivala nije imala nego danas.

U Srbiji sigurno ima petnaestak fetivala, možda i više. Kada pogledate ostatak Balkana, nema ih toliko. Iako scena postoji i vitalna je, nema podrške Ministarstva kulture – kaže Stojanović.

Ovo se, dodaje, ogleda u činjenici da prošle godine na konkursu ministarstva nijedan festival nije podržan. Stojanović smatra da nadležni, strip zapravo ne doživljavaju kao ono što jeste – devetu umetnost.

Stojanović je za „Južne vesti“ govorio o izdavačima, projektima i strip festivalima. „Da bi stvari zaista procvetale i bile onakve kakve treba da budu, trebalo bi da postoji institucionalizovana podrška“, smatra Stojanović.

Stojanović zaključuje: „Balkanska smotra mladih strip autora ne bi mogla da opstane ovoliko godina da nije bilo podrške lokalne samouprave i one su zapravo jedina “svetla tačka” u sferi stripa. Gradovi se trude da podrže i strip festivale i da omoguće da naši radovi stignu do publike. To jeste pozitivna i značajna stvar, ali za velike festivale i projekte, to je nedovoljno.“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor