Leskovac: Polaganjem venaca obeležen Svetski dan Roma

Loading

LESKOVAC – Nemačke okupacione snage, 11. decembra 1941. godine, u Arapovoj dolini, streljale su su 320 Roma, 11 Srba i šest Jevreja. Obeležavajući svoj Dan, delegacija leskovačkih Roma je na spomenik nastradalim sunarodnicima položila venac, odajući poštu onima koji su slobodu platili svojim životima.

Među Leskovčanima, koje su tog dana Nemci poveli put Arapove doline na surovu egzekuciju, najviše je bilo Roma, koja je, pored Jevreja i Slovena, nacija čije etničko čišćenje je bio jedan od primarnih ciljeva fašista. Današnji praznik je još jedna prilika da se o ovom stradanju govori, a nevinim žrtvama oda dužna pošta.

„Tužni smo zbog žrtava i zahvalni precima koji su položili živote za slobodu. Danas smo tu, da polaganjem venaca obeležimo Svetski dan Roma, ustanovljen na Prvom kongresu u Londonu 1971. godine, ali se zvanično proslavlja od Četvrtog kongresa u Poljskoj. Koristim priliku da svim sunarodnicima čestitam praznik, rekao je direktor Doma kulture Roma, Srećko Živković.

Predstavnika lokalne samouprave danas u Arapovoj dolini nije bilo, iako je to ranijih godina bio slučaj, pa smo Živkovića pitali u kakvom ekonomsko-socijalnom položaju Romi obeležavaju svoj dan 2019. godine:  „U vrlo teškom, jer se, uporedo sa siromaštvom, i danas borimo sa predrasudama i stereotipima, ali se nadamo boljoj budućnosti. Zajednica u kojoj živimo čini dosta. Medjutim, i sami Romi moraju da se aktiviraju i uključe u poboljšanje svog statusa. To se postiže, pre svega, obrazovanjem, ali i uključivanjem u politički život, iz koga smo, uglavnom svojom krivicom, isključeni, ističe Živković. Medjunarodni dan Roma, praznuje se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, kada je za romsku himnu proglašena pesma “Djelem, djelem“, a za simbol ovog naroda drveni točak, zbog nekadašnjeg nomadskog načina života. 

Izvor: Dnevnik juga

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: