Narodni muzej Leskovac: Arheološka iskopavanja na lokalitetu Svinjarička Čuka 2018. godine

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Прве две недеље априла 2019. године, међународна екипа археолога из Аустрије, Немачке, Енглеске и Србије боравиће и радиће у Народном музеју у Лесковцу на детаљнијој анализи и 3Д скенирању изузетно обимног археолошког материјала који је прикупљен за време археолошких ископавања на локалитету Свињаричка Чука у селу Штулац у августу и септембру 2018. године.

Сарадња на пројекту „Пуста Река“ је успостављена између Института за оријенталну и европску археологију из Беча, на челу са директорком др Барбаром Хорејс, Археолошког Института у Београду и др Александром Булатовић и Народним музејем у Лесковцу, испред кога је кустос археолог Владимир Стевановић, руковалацПраисторијске збирке, у коју је смештен поменути материјал.

„У току је детаљна обрада материјала са ископавања, те њена детерминација и идентификација. Разни фрагменти керамичких посуда се идентификују, обрађују и затим, уколико је то могуће, спајају натраг у првобитну конструкцију посуде. Такође је у току и обрада основних камених сировина, али и налаза од обрађеног камена, како би се идентификовале потенцијалне камене алатке. Један део тима врши 3Д скенирање налаза који се истичу својим значајем. Све ово, донеће нам потребне информације о хоризонтима насељавања и различитим хронолошким периодима заступљеним на новооткривеном ахреолошком локалитету Свињаричка Чука у Штулцу. Народни музеј у Лесковцу има привилегију да тако велики број стручњака синхронизовано ради на детерминацији археолошке грађе једног овако значајног локалитета, на челу са Институтом за оријенталну и европску археологију и Археолошким институтом из Београда“ , каже кустос археолог Владимир Стевановић.

Очекује се да ће иста екипа археолога и ове године наставити кампању на локалитету у Штулцу и ће денети нова открића када је у питању праисторија лесковачке котлине, али и целог Балканског полуострва.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor