Medija centar 016: Održana 13. godišnja Skupština NALED-a

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић и члан Управног одбора НАЛЕД-а, присуствовао 13. годишњој Скупштини ове организације. На Скупштини је истакнуто је да у Србији сваког дана легалан бизнис отпочне пет предузетника, 40 радника буде ангажовано и уредно пријављено на сезонским пословима, а електронским путем поднето чак 730 захтева за упис у катастар непокретности.

– Пут успешних реформи често креће од привреде и локалних самоуправа, тамо где се закони спроводе у пракси. Када у држави постоји политичко вођство и слух за ове иницијативе, уз подршку међународне заједнице и удружења попут НАЛЕД-а чија је улога да повежу све учеснике у реформском процесу и управљају јавно-приватним дијалогом – резултати не изостају и то потврђују подаци. – рекла је Станка Пејановић, чланица УО НАЛЕД-а и извршна потпредседница Групе Горење.

О важности јавно-приватног дијалога и значају регионалне сарадње на изградњи бољег привредног амбијента, говорили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скат, шеф канцеларије Светске банке Стивен Ндегва и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

– Реформа увођења електронских грађевинских дозвола из корена је променила начин функционисања државне и локалне администрације и лансирала је примену е-сервиса у циљу смањења бирократије. Формирањем Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Doing Bussines листи, показали смо да је укључивање привреде и цивилног сектора у дефинисање законских решења неопходно да би реформа заживела и била успешна. Захваљујући електронском систему за грађевинске дозволе у 2018. смо стигли до бројке од 96.936 годишњих захтева за градњу или чак 265 дневно. Овај податак, као и око 40.000 активних градилишта колико имамо у Србији данас, довољно говори о успеху реформе. Исте такве резултате очекујемо и од реформе катастра – истакла је потпредседница Михајловић.

На скупу је истакнуто да су многе реформе (грађевинске дозволе, катастар, сезонски радници…) спроведене након размене знања и искустава са земљама региона. Оцењено је да би ту праксу требало подстицати у циљу уједначавања услова за пословање на западном Балкану што би Србију и околне земље учинило атрактивнијим у очима потенцијалних инвеститора и потребно је искористити потенцијале већ успостављених платформи као што је Регионална мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи (BFC) кроз обезбеђивање институционалне подршке за њен даљи рад и развој – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Извор: текс и фото: naled.rs

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor