Privredna komora Srbije: Prvi srpsko-holandski forum “Voda i energija 2019”

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Привредна комора Србије (ПКС), у сарадњи са амбасадом Холандије и Build Energy Team-oм, организовала је први српско-холандски форум “Вода и Енергија 2019” где је преко деведесет компанија  разговарало о могућностима сарадње са холандским компанијама које су носиoци нaпрeдних тeхнoлoгиja из oблaсти зaштитe живoтнe срeдинe, обновљивих извора енергије и прераде и третмана отпадних вода. Форуму су присуствовали, између осталих, и представници Града Лесковца – в.д. директора ЈКП “Водовод” Лесковац Бранислав Станковић и директор Јединице за имплементациу пројекта ЦППОВ и изградња канализационе мреже у Лесковцу Маја Милошевић – Милојић.

Циљ овог скупа је подршка Владе Краљевине Холандије преко надлежних минастарстава Републике Србије, између осталог, Министарства заштите животне средине, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈВП „Србијаводе“, фондова Европске банке за обнову и развој и Светске банке јединицама локалне самоуправе у реализацији и имплементацији пројеката из области заштите животне средине: пројекти третмана отпадних вода и третман чврстог отпада.

Један од пројеката које финансира Влада Краљевине Холандије јесте пројекат проширења канализационе мреже у 16 насељених места која гравитирају у граду Лесковцу
– ОРИО пројекат, који је и поменут од стране холандског амбасадора дер Доола, као пројекат са чијом имплементацијом ће се отпочети у 2019. години.

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван дер Доол изразио је задовољство подоводом организације пословног форума и истакао да је Холандија један од највећих инвеститора у Србији и да је присутна у многим секторима, али да су сектори воде и енергије међу најзначајнијим за проширење сарадње.

“Имамо шта да понудимо Србији созбиром да смо земља која се суочава са одређеним бројем изазова. Мала смо земља, трећина наше површине је испод нивоа мора. Имамо историју где се боримо против вода и живимо са водом”, рекао је амбасадор. Он је додао да је последњи већи сусрет са холандским компанијама био пре шест година, те да очекује проширење сарадње и чешће контакте.

Слободан Перовић, помоћник министра у Министарству животне средине, истакао је важност повезивања стручњака и размене најмодерније технологије у пречишћавању отпадних вода, те да ће у наредних седам година бити уложено више од милијарду евра за 42 пројекта само у области третмана отпадних вода. Мање од 10 одсто отпадних вода се пречишћава, те да је улагање у ту област важно и због земљишта и због воде, али и за унапређење привреде. Он је истакао и једну од најзначајнијих донација Холандије која ће допринети да 16 села у Лесковцу добију канализацију.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић говорио је о програму водоснабдевања и пречишћавања вода и истакао да је програм допринео бољем квалитету живота грађана, расту страних инвестиција и туризма.

На форуму је било речи о пројектима за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода који ће се у Србији градити у наредних 5 година и њиховом финансирању из преприступних фондова ЕУ (Европске и Светске банке). Као пример изградње једног од постројења поменута је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Лесковцу (прва фаза – линија воде у вредности од 10,5 милиона еура, донација ЕУ и друга фаза – линија муља у вредности од 4,2 милиона евра).

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor