Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“: Profesor Marko Stojanović – nova priznanja

Loading

LESKOVAC – Profesoru engleskog jezika Marku Stojanoviću, najzaslužnijem za afirmaciju leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru, proteklih dana stigla su nova priznanja. Održana je promocija njegovih stripova “Do pakla i nazad” i “Hajduci” u Petrovcu na Mlavi i izložbe stripa u Nišu gde je nagradjen za doprinos srpskoj fantastici u stripu.

U Zavičajnom muzeju Petrovca na Mlavi 18. aprila, u okviru tradionalne manifestacije “Strip 9ti Trip”, u prisustvu više desetina posetilaca održana je promocija stripova “Do pakla i nazad” i “Hajduci: Gorske priče”, koje je kao scenarista potpisao Marko Stojanović. Tom prilikom upriličena je i strip izložba crtača Sabahudina Muranovića Murana koje je uglavnom bazirana na radovima iz ova dva strip albuma. Ova promocija strip albuma “Do pakla i nazad”, koji je na Ninovoj top listi za 2018. godinu proglašen za strip događaj u srpskom stripu, usledila je posle izložbi i promocija u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu. Sutradan, 19. aprila, u prostorijama Niškog kulturnog centra, u okviru Festivala fantastike „Gotniš 2019.“ otvorena je izložba “Fantastični svetovi Marka Stojanovića” posvećena stvaralaštvu istoimenog predavača u Leskovačke škole stripa, čime je zvanično otvoren i sam festival. Tom prilikom Stojanoviću je uručena nagrada za doprinos srpskoj fantastici u stripu, čime je on postao njen prvi dobitnik u istoriji festivala. Izložene su strip table i ilustracije crtača iz čitavog regiona mahom iz nagrađivanog serijala “Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje već 12 godina.

Marko Stojanović dobitnik je brojnih nagrada na gotovo svim kontinentima i pripada krugu najtalentovanijih srpskih strip scenarista.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: