OŠ “Vožd Karađorđe”: Botanička bašta prva u Leskovcu u kolektivnom vlasništvu

Loading

LESKOVAC – U Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ Leskovac otvorena je botanička bašta sa preko 100 biljnih vrsta, sa alpinetumima, cvetnim zidom, fontanom, eko-pozornicom i info tablom, prva takva vrste u gradu na Veternici u kolektivnom vlasništvu. Grad Leskovac je izgradnju ove bašte finansirao u dve faze od 2016. godine, i koštala je 690.000 dinara. Sredstva su odbrena preko Fonda za zaštitu životne sredine na osnovu projekata same škole, a u izboru biljnih vrsta i formiranju celog ambijenta učestvovali su stručnjaci Odeljenja za zaštitu životne sredine.

„Uređenjem botaničke bašte želeli smo da stvorimo novi ambijent u kome će moći da se realizuju brojne nastavne i vannastavne aktivnosti. Biće prilike da se učenici upoznaju sa biljnim vrstama, retko zastupljene u našim krajevima, pa ovom prilikom pozivam nastavnike, učenike i vaspitače sa teritorije grada da nas posete“, istakla je direktorka Aleksandra Milosavljević.

Milan Stojković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, naglasio je da je reč o lepom projektu koji je prepoznat od strane lokalne samouprave i gradonačelnika Gorana Cvetanovića. „Cilj ovog projekta jer razvijanje svesti učenika o značaju životne sredine, bogaćenje znanja o raznovrsnosti biljnog sveta, upoznavanje novih vrsta, izvođenje nastave na otvorenom prostoru i promocija prirodnog ambijenta“, kazao je.

U botaničkoj bašti OŠ „Vožd Karađorđe“ održavaće se edukativne radionice za učenike i predškolce, časovi u prirodi, biće to letnja pozorišna i likovna scena i još mnogo toga – objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: