Projekat ,,Bolji položaj Roma i Romkinja, sakupljača sekundarnih sirovina”

Loading

LESKOVAC Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja nastavlja svoj rad na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije.

Projekat ,,Nove afirmativne mere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja, sakupljača sekundarnih sirovina“, koji je podržan kroz program SWISS PRO uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije, ima za cilj da pomogne u procesu legalizacije poslovanja sakupljača i ponudi neka rešenja u radu sakupljača. U fokusu interesovanja ovog projekta su 3 udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem udruženja sakupljača. U ovom trenutku njima je potrebna pomoć lokalnih samouprava jer dalje ne mogu sami.

U Srbiji se blizu 50.000 ljudi bavi sakupljanjem otpada i oni uglavnom pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. Njih je veoma teško uvesti u sistem, jer bi oni tako, zbog dodatnih prihoda, ostali bez socijalne pomoći koju sada primaju. Njima se moraju dati određeni stimulansi, koji će im omogućiti da izađu iz sive zone.

,,Ovaj projekat realizuje se na teritoriji gradova Leskovac i Vranje. Planiramo da u saradnji sa donosiocima odluka u dva grada pomognemo sakupljačima da lakše predju iz nelegalne u legalne tokove poslovanja. Zadatak nije nimalo lak, ali, koristeći naša ranija iskustva, iskreno verujemo da možemo doći do krajnjeg cilja i dobrih rezultata. Ovaj projekat prati sve mere koje su preporuka Nacionalne strategije za socijano uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine, sa posebnim osvrtom na operativni cilj 7 vezan za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina. Po prvi put jedna Nacionalna strategija prepoznaje potrebe sakupljača i nudi konkretna rešenja za njihov bolji položaj.”, izjavio je predsednik Upravnog odbora ,,Porečja”Zoran Živković, a prenosi sajt Rominfomedia.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: