Medija centar 016: Stefana Stanivuk Veselinović, pesnikinja, pravnica i pisac

Loading

BEOGRAD – Stefana Stanivuk Veselinović, pesnikinja, pravnica i pisac, rođena je 30. decembra 1979. godine u Beogradu. Ćerka rođenih Beograđana – Slobodana Stanivuka, profesora filozofije i slikara, i Svetlane Stanivuk, ekonomiste. 

U Osnovnoj školi „Filip Filipović“ bila đak generacije i već tada ispoljila ljubav prema pisanju. Završila XI beogradsku gimnaziju. Tokom školovanja učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima: šahovskim, iz fizike i matematike, likovnim, na pesničkoj štafeti… i ostvarivala značajne rezultate. Tokom studiranja završila kurs Antikorupcijska metodologija u organizaciji Centra za menadžment (sadašnji Centar za bezbednosne studije) i učestvovala u radionicama „Još jednom o ženskim pravima – drugačije“, projektu u okviru Teodor-Heuss-Kolleg- a, gde je dala sopstveni doprinos u vidu prezentacije i predavanja na temu – „Položaj žena u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije“. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je uspešno završila i specijalizaciju – Poresko savetovanje. Radila kao stručni saradnik urednika u firmi ING-PRO, a zatim kao savetnik u Ministarstvu odbrane. 

Učestvovala u više tv kvizova i pobedila u „Najslabijoj karici“ (na nekadašenjem BK) i „Ruskom ruletu“ (na Pinku). 

Završila dve škole kreativnog pisanja, prvu kod profesora književnosti, jednog od najprevođenijih srpskih pisaca Zorana Živkovića pri Filološkom fakultetu (jezik, stil, pripovetka), a drugu kod najkontroverznije srpske književnice Isidore Bjelice (roman, scenario, drama, gostujući profesori, teorija i praksa, PR i marketing, kontakt sa izdavačima…). Bila na radionici javnog govorništva kod Jovane Ružičić. Završila obuku za edukatore „OSOBA OD POVERENJA“ u organizaciji Ministarstva odbrane i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN ŽENE. Prošla  obuku „Stručna redaktura u teoriji i praksi“ u organizaciji Kancelarije za evropske integracije, kao i seminare „Evropska unija“ i „Pravni poredak Evropske unije“ u organizaciji Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije. Završila: Brian Tracy, Total Business Mastery, The One-Day MBA (Načini rukovođenja, paket tehnika i veština za postizanje poslovnog uspeha). Pohađala: koučing starter kod Slavice Squire i Uvodni modul OLI integrativnog psihodinamskog metoda kod Nebojše Jovanovića.  Završila radionicu Crtanje desnom stranom mozga. 

Osvojila pesničku titulu „Srborečje 2018.“ u Starom Selu za pesmu Onostrana. Osvojila drugo mesto na konkursu za književnu nagradu „Dušan Vojinović“, za 2018. godinu,  čija dodela je bila na festivalu Rock Village u Banatskom Sokolcu, za pesmu Kad vukovi zaneme.

Osnovala, sa još tri pesnikinje, fejsbuk grupu Стихозборје, koja promoviše lepotu poezije kroz recitovanje.

Dobro se služi  engleskim jezikom, a pomalo zna i  španski, nemački i italijanski jezik. 

Ima muža Željka i ćerku Medenu. Živi u Beogradu.

BIBLIOGRAFIJA:

  1. godine objavila knjigu pesama “Tajna bele ptice”
  2. godine objavljena pesma “Spokoj” u zborniku pesama studentskog književnog kluba Branko Miljković –“Daleke stvari koje liče”
  3. godine: 

– objavljena priča “Izuvena Ilina” u zborniku “Gori Lila uoči Ilina”, u organizaciji Kulturno prosvjetnog društva “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva.

– objavljene tri pesme u časopisu za poeziju “ПОЕЗИЈАСРБ”

– objavljena pesma “Traganje” u zborniku “Garavi sokak” povodom 29. međunarodnog susreta pesnika u Inđiji

– objavljena pesma “S tobom u srcu” u zborniku ljubavne poezije “Da nije ljubavi ne bi sveta bilo” na manifestaciji “Stiška svitanja” u Malom Crniću

– objavljena “Pesma o vuku” u zborniku “Kiprijanov kladenac 2018.”, književnog kluba “Kiprijan Račanin” iz Bajine Bašte,

– dve pesme objavljene u 4. Almanahu poezije Stenka – “Žamor reči”

– ilustrovala korice knjige “Vika mi Lejka”, autor Zoran M. Jovanović

  1. godne:

– knjiga pesama “Onostrana” (u pripremi)

– prvi roman: “Duša na raskršću” (u pripremi)

Stefana Stanivuk Veselinović : NA VERU SE OSLANJAJ

Ponekad nas neko postidi dobrotom,
Duško Radović je slično o tome rekao.
Kad gledaš život, tragaj za lepotom.
Jer sačuvaš dušu, ništa što si stekao.

Svako vidi samo ono što hoće da vidi,
mudre su reči dragog patrijarha Pavla.
Biraj mudro reči kad ti se nešto ne svidi.
Ne daj da ti u misli krene poruga salva.

Ni jedno zlo se porugom izbrisati neće,
već namesto njega dobrota nek se širi.
Kad ti se misao po besnom putu kreće,
krotko se pomoli Bogu da ti srce smiri.

Zapamti: samo se na veru svoju oslanjaj!
Ne gnevi se, ne gordi se, opraštaj svakom.
Iz te divne glave sve osude ti posklanjaj!
Upali vere plamen kad se boriš s mrakom.

Stefana Stanivuk Veselinović

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor