Narodni muzej Leskovac: Otvorena izložba o novcu Srbije i Jugoslavije 1887-1996. godine

Loading


LESKOVAC – U Galeriji Narodnog muzeja Leskovac otvorena je izložba „Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996“. Izložbu je u ime gradonačelnika Leskovca dr Goran Cvetanovića, koji je prisustvovao tvaranju, otvorila Milica Ristić, član Kabineta gradonačelnika. „Svaka od razvojnih faza novca, počev od metalnog novca i pensatornog plaćanja, novčanica, papirnog novca, do žiralnog i elektronskog, ostavila je posebnu priču o našoj naciji i našem narodu. Paprirni novac Jugoslavije oslikavali su velikani srpske umetnosti. Ove novčanice imaju toliko toga da nam kažu i zato hvala autoru koji se potrudio da nam njihov jezik približi“, rekla je Ristićeva i čestitala Narodnom muzeju 71. rođendan.

„Ovom izložbom hteo sam da pokažem da novac nije samo simbol vrednosti, već prošlost, sadašnjost i težnju za budućnosti države, i ako naš novac stavite jedan pored drugog dobićete jednu istorijsku čitanku, gde putem novca možete da saznate o društvenim, političkim i estetskim promenama koje su se dešavale na našem prostoru u periodu od 1887-1996“, rekao je Nebojša Dimitrijević, autor izložbe.

Direkorka Narodnog muzeja Mira Ninošević istakla je da je papirni i kovani novac objedinjen u jednu zbirku od antike do danas i da broji 5704 jedinice od kojih je večeras izloženo 70 primeraka papirnog novca i dodala da ova izložba predstavlja deo kolekcije koja na najbolji način opisuje istorijske prilike datog perioda.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: