Zabranjena poseta Spomen-kući narodnog heroja Koste Stamenkovića zbog bezbednosti posetilaca

Loading

LESKOVAC Posete Spomen kući narodnog heroja Koste Stamenkovića, o kojoj se stara leskovački Narodni muzej, zabranjena je iz bezbedonosnih razloga, propadanje krovne konstrukcije zbog atmosferskih prilika, koje su dovele do oštećenja. „Kako je ovaj objekat nepokretno kulturno dobro, postupili smo u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima i trenutno se radi projekat sanacije. Za tu namenu angažovan je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Po dinamici, projekat bi trebalo da bude završen za mesec dana, kaže Veroljub Trajković, muzejski savetnik, istoričar, zamenik direktora Narodnog muzeja u Leskovcu

Iz dvorišta muzeja nepoznati vandali ukrali su bronzanu bistu narodnog heroja Koste Stamenkovića: „Bista je ukradena početkom januara 2014. godine, ali je pronađena i naknadno vraćena Narodnom muzeju, doduše isečena u više delova. Reparacija, odnosno izrada novog spomenika poduhvat je koji zahteva znatna finansijska sredstva i Narodni muzej u ovom trenutku nije u mogućnosti da izvrši rekonstrukciju. Tek posle krovne sanacije Spomen kuće Koste Stamenkovića, u planu je i rekonstrukcija spomen-biste“, zaključuje Trajković.

Inače, uništavanje spomen-obeležja u leskovačkom kraju sve je prisutnije čak i u najužem gradskom jezgru. Prema najnovijim podacima SUBNOR-a Leskovac, za kratko vreme uništeno je ili ozbiljno oštećeno desetak spomen-obeležja ne samo posvećenih NOB-u, nego i svim oslobodičakim ratovima koji su vođeni u protekim vekovima.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: