Sednica SO Vlasotince: Rasprava o rebalansu, kreditima i izveštaju

Loading

VLASOTINCE – Odbornici Skupštine opštine Vlasotince usvojili su sinoć rebalans budžeta za 2019. godinu, postupajući po novim pravilima Ministarstva finansija. Rebalans je bilo neophodno izvršiti ukoliko opština želi i ima mogućnosti da podigne kredit, rečeno je na sednici.

-S obzirom na to da smo u budžetu predvideli određena kreditna sredstva, uputili smo dopis Ministarstvu finansija, ali su nam oni naložili da povučemo zahtev bez obzira na to što, inače, nismo zaduženi i što bismo po Zakonu o budžetskom sistemu mogli da se zadužimo do 15%, a naše zaduženje je ispod 3%. Naime, posle promene pravila po savetu MMF-a, zahtevi za kredit se od 1.januara ove godine podnose direktno Ministarstvu finansija. Rečeno nam je da ne možemo da se zadužimo, jer je naš deficit iznad 10% što je uslov koji nismo ispunili. Zašto? Zato što smo neutrošena sredstva iz 2018. godine od oko 60 miliona dinara preneli u 2019. ne našom krivicom – izvođači radova nisu dostavili fakturu do kraja 2018. za most u Konopnici i još neke poslove. Prema Ministarstvu finansija to se računa u deficit, prema Državnoj revizorskoj instituciji ta se sredstva  ne računaju u deficit. Tu između njih postoji nesaglasnost. Iz tog razloga morali smo da skinemo određene pozicije u budžetu kako bi osnovni deficit bez tog suficita bio ispod 10% i kako bismo ispunili uslov resornog ministarstva – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

On je dodao da su u ovaj budžet uneta još dva projekta za koja je opština Vlasotince dobila sredstva preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima – jedan je atmosferska kanalizacija u MZ Rosulja, vredan 60 miliona i drugi projekat je čišćenje kanala, odnosno vodotokova drugog reda u vrednosti od 64 miliona. Za oba posla tenderi su raspisani, rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

-U budžetu, za ono što ide preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima stavljen je samo iznos za PDV, a ne i iznos projekta, zato što ova kancelarija direktno plaća izvođaču radova – pojasnio je Todorović.

Odbornik opozicije Žarko Kostić kritikovao je smanjenje budžeta i skidanje sa pozicije radova na rekonstrukciji ulice u MZ Šišava. On je tvrdio da opština ne ulaže u ovu mesnu zajednicu, interesovao se za to kolika je ušteda ostvarena u budžetu nakon uvođenja led rasvete i izrazio sumnju da će rekonstrukcija sale Kulturnog centra biti završena.

Predsednik Todorović naveo je da je za Šišavu i Donju Lomnicu urađen vodovod, kao i potporni zid zarad smanjenja rizika od poplava, a što se tiče računa za utrošenu električnu energiju za uličnu rasvetu naveo je da je u januaru 2018. iznosio oko dva miliona dinara, a u januaru ove godine 500.000 dinara.

-Ostalo je još oko 300 živinih sijalica, koje se nalaze u privatnim posedima, na njimavama i dvorištima i koje nisu zamenjene što povećava troškove električne energije, ali ja sam generalno ponosan što smo taj posao rekonstrukcije ulične rasvete uradili. Što se tiče sale Kultunog centra, ona je završena i uputili smo dopis Ministarstvu kulture i informisanja da dođu i otvore objekat. Bilo je mnogo problema, ali je na kraju završeno – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Na pitanje opozicije kakva je situacija sa rekonstrukcijom vodozahvata i uvuđenjem reke  Rastavnice u njega, da li je tačno da će se rušiti, predsednik Todorović je rekao da je investitor na tom poslu Republika Srbija preko „Srbijavoda“, a ne opština i da su poslovi rađeni po uredbi Vlade na otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda, a u tom slučaju rok za pribavljanje dozvole je godinu dana.

Direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić je podsetio da ni fabrika vode, izgrađena 1995. godine, nema dozvolu i da se može pribaviti jedino rekonstrukcijom koja je i izvršena. On je najavio i javnu raspravu za sredinu juna o strategiji vodosnabdevanja Vlasotinca.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, čiji je značaj posebno istaknut za sprečavanje šteta od poplava.

-Svuda tamo gde smo uložili da smanjimo rizika od poplava i sprečimo eventualnu štetu, u prethodne dve godine, a puno smo odvojili, nismo imali probleme od trenutka završetka radova – rekao je Ivan Stanković ispred Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince.

Polemika se i ovoga puta razvila oko JKP Komunalac, nakon što je zamenik predsednika skupštine i šef odborničke grupe SNS-a Nenad Stojković pohvalio direktora ovog preduzeća i njegove saradnike da su “Komunalac” postavili na zdrave noge.

-Ja ne kažem da nema prostora za dalje unapređenje rada, ali tvrdim da je preduzeće spašeno propasti pred kojoj je bilo nakon što su mu predstavnici vase stranke oduzeli osnovnu delatnost – iznošenje smeća – i dali je privatniku – rekao je Stojković obraćajući se odborniku opozicije Žarku Kostiću.

Na sednici je usvojen i predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu, doneta je odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa opštine, kao i odluka o mreži osnovnih škola i preškolskih ustanova na teritoriji opštine. Što se mreže škola tiče, predlog opštine je da ona ostane onakva kakva je do sada bila, a konačnu odluku o tome donosi resorno ministarstvo. Kod predškolskih ustanova, konačnu odluku donosi lokalna samouprava i ona je takođe ostala na istom nivou. Na sednici su usvojeni izveštaji o radu za prethodnu godinu Opštinske uprave, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Kulturnog centra, Narodne biblioteke, SRC Vlasina i Turističke organizacije, a data je saglasnost i na program razvoja turizma opštine za period 2019-2014. godine.

Na sinoćnjoj sednici za zamenika sekretara skupštine postavljena je Jelena Kostić, a za v.d. direktora Turističke organizacije Nataša Đokić Živković, jer je prethodnom direktoru istekao mandat.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: