Lebane: Dodeljeni ugovori o finansiranju projekata prekogranične saradnje

Loading

 

ЛЕБАНЕ – Председник општине Лебане Иван Богдановић присуствовао је у Софији свечаном потписивању и додели Уговора о финансирању пројеката прекограничне сарадње.

Уговоре су уручиле Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Републике Србије и Петја Аврамова, министарка регионалног развоја Републике Бугарске.
На конкурс Европске уније за развој прекограничне сарадње, заједно су конкурисале општина Ћустендил и Лебане, пројектом “Зелена прекогранична сарадња – боље учење кроз искуство“.

Укупна вредност пројекта, који је потписан 16. маја,  износи 413.400 евра, а Лебане ће свој део буџета, по пројекту искористити за:

  • Реконструкцију и енергетску санацију објекта дечјег вртића у Лебану (замена крова, столарије, браварије и делимична реконструкција ентеријера),
  • Изградња модерног игралишта за децу у дворишту вртића (са гуменим заштитама и безбедним елементима и подлогама),
  • Израда публикације о животној средини, флори и фауни у пограничном региону са Бугарском,
  • Едукација деце предшколског узраста о значају чувања природе, кроз забаву, ликовне и рецитаторске радионице о животној средини.

Пројекат ће, осим материјалног и еколошког значаја, допринети општини Лебане и у драгоценим искуствима у коришћењу Европских фондова. Осим општини Лебане, пројекти су одобрени у још 8 општина и градова из Србије (у Нишу, Лесковцу, Соко Бањи, Мерошини, Трговишту, Бољевцу, Неготину, Белој Паланци).

Рок за завршетак пројекта је почетак 2021. године, али ће одмах почети припремне активности и процедурама набавки, тако да се очекује да већ до половине наредне године, малишани из вртића у Лебану, добију обновљен објекат и ново игралиште – објављено је на звнаичном сајту општине Лебане.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor