Vlasotince: Stara srpska grafika, legat istaknutog slikara i grafičara Miodraga Nagornog

Loading

VLASOTINCE – Izložbom Stare srpske grafike iz legata uglednog srpskog slikara i grafičara Miodraga Nagornog u Vlasotincu počela Noć muzeja. Izložba je priređena u galeriji Zavičajnog muzeja, a reč je o grafikama koje se nalaze u depou ove ustanove. Legat profesora Miodraga Nagornog predstavlja antologijsku zbirku Stare srpske grafike i najznačajnija je zbirka kod nas. Sastoji se od 500 listova među kojima su drvorezi, bakrorezi i litografije. Grafike o kojima brine Zavičajni muzej su iz perioda od početka 16. do kraja 19. veka.

Među autorima svakako treba pomenuti: Hristifora Žefarovića, Zaharija Orfelina, Stefana Likića, Hadži Ruvima Nenadovića, Nikolu Popovića, Arsenija Todorovića i mnoge druge, ali je veliki broj i nepoznatih autora.

Od 15. do 17. veka grafike su najviše prostora dobijale izmeću korica knjiga, koje po svom ilustrativnom sadržaju predstavljaju kapitalna dela našeg štamparstva. Tako da su grafike imale veliki uticaj na likovnu kulturu i štamparstvo u sredinama u kojima su nastajale.

Po rečima Novice Tričkovića, istoričara i kustosa Narodnog muzeja, koji je priredio izložbu, ovo je bila jedna od retkih umetnosti u periodu pod turskom vlašću. Mnoge grafike iz legata o kome brine muzej u Vlasotincu pronađenu su na Hilandaru, u fruškogorskim i drugim manastirima.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor