Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ obeležila 140. godinu od osnovanja prve Čitaonice

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Народна библиотека „Радоје Домановић“ из Лесковац обележила је данас јубилеј – 140 година од оснивања прве Читаонице у Лесковцу. Том приликом директор ове установе Весна Илић je казала: „Први записи о постајању и организовању читаоница у Лесковцу пронађени су много раније, али званично је регистрована у јуну 1879. године на иницијативу грађана Лесковца. Та прва Читаоница је доказ интелектуалне свести и продуховљености челника града. У годинама које долазе Читаоница у Лесковцу се споро развијала, да би те 1935. године прерасла у Народну библиотеку, а децембра 1959. године добила назив који данас носи – Народна библиотека „Радоје Домановић“. Данас стојимо на месту где су генерације библиотекара пре нас градиле и преносиле новим наследницима свој ентузијазам и знање. “

„Библиотеке су спој традиционалног и модерног зато опстају толико дуго, зато се најбрже прилагођавају модерним технологијама, зато су у својим фондовима сачувале целокупно људско и цивилизацијско знање“, додала је директорка Илић истичући да није узалуд говорио Свети Сава „да се народ који нема свога писма, нема својих књигописаца и својих књигољубаца не може звати народом“.

„Данас у свету постоји више стотина хиљада библиотека, јавних, кућних, универзитетских, школских, црквених, националних, специјализованих… А њихов тачан број немогуће је одредити. И Лесковац има своју библиотеку. И то какву! Ове године слави своју 140. годишњицу од оснивања прве Читаонице, јубилеј који је од великог значаја за нашу друштвену заједницу и саставни део нашег опстанка кроз вихоре времена“, казао је градоначелник др Горан Цветановић.

„Лесковац је највише задржао своју чисто патријархалну и националну индивидуалност. Међутим, баш из те патријархалности, развила се, доцније, интензивна интелектуална снага Лесковца и Лесковчана, и на темељу јаких националних особина излегла је Читаоница 1879. године, на иницијативу баш тих упорних Лесковчана. Искрено препоручујем и подржавам прославу јубилеја наше библиотеке. Локална самоуправа ће активно подржати све програме предвиђене у част ове прославе“, додао је градоначелник Цветановић и честитао им славу.

Народна библиотека Лесковац данас је сечењем колача обележила и славу – Свети Ћирилио и Методије и тиме обележила и Дан словенске писмености и културе – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: