Dani Vlasotinca završeni izložbom slika Mariаne Veličkovski

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ- Дани Власотинца завршени су изложбом слика и цртежа младе лесковачке сликарке Мариане Величковски у галерији Културног центра. Галерија је у тим тренуцима била место уметничке и људске лепоте, позитивне енергије, подршке колегиници, ветар у леђа младим уметницима. „Сањам о сликарству, а затим сликам свој сан“, рекао је Винсент Ван Гог, а данас тако живи и ствара ова талентована сликарка.
У радовима Мариане Величковски, с једне стране сусреће се фигуралност комбинована са декоративним принтом и цветним мотивима. Њено стваралаштво почива на трагању и хватању тренутка између јаве и сна. Али за пријатељством не трага, већ га на себи својствен начин чува сликајући своје пријатеље уљем на платну, које је њена омиљена техника. Заправо, њено сликарство не почива, оно живи.
„Мариана Величковски припада генерацији младих уметника који тек стасавају на ликовној сцени овог дела Србије. Њено тематско и техничко истраживање је људска фигура. Млада сликарка својим радовима приказује људску фигуру, односно њено унутрашње стање и лепоту. Драперије богато осликане цветним мотивима доприносе целокупном изгледу фигуре. Радови Мариане Величковски својим квалитетом, свежином и инспирацијом нам јасно говоре о њеном сликарском таленту. Одлика њених слика је уравнотежена композиција, наглашене форме, хармонија боја и њихових тонова. Приметан је њен осећај за обраду детаља. Тражење правог израза је још увек актуелно, али је извесно да је пред нама ауторка која ће постати уметничка личност препознатљивог израза“, истакао је Јован Спасић, сликар и ликовни педагог.
Централно место на изложби свакако заузима полиптих састављен од седам слика.
„У центру мог интересовања одувак је била људска фигура јер кроз њу могу да кажем нешто о свету у којем живим, па и о себи. Никада ме нису занимали велики догађаји и личности, већ су то прикази женског тела које сањам или виђам у огледалу. Ослобођена сваке асоцијације на страст и пожуду, са љупким покретима и лаганим таласањем драперије којом је одевена, моја хероина креће се кроз платно као кроз халуцинацију или сан… Сан најпотпуније помаже у проучавању несвесног и спознавању самог себе. Кроз ову тему покушавам да спојим делове снова у једну молитву… Пошто наше несвесно говори језиком симбола одлучила сам да овој теми приђем интроспективно и откријем шта ти симболи значе за мене. Попут Алисе у земљи чуда, пажљиво бирам врата кроз која ћу ући у свет маште, а као кључ сам одабрала женску фигуру“, истиче Мариана Величковски, објашњавајући нам значење полиптиха и место женске фигуре у њеном стваралачком опусу.
Млада уметница дипломирала је на Одсеку сликарства, на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Братислава Башића 2015. године, а две године касније је завршила мастер академске студије. Прву самостралну изложбу је имала у Народном музеју у Лесковцу, а излагала је на више групних изложби. По њеним скицама осликани су и оживљени зидови Дома за незбринуту децу „Душко Радовић“ у Нишу, као и просторије Омладинског клуба Анчики – ОКАН.
Свакако је највеће признање за рад Мариане Величковски, то што се у оквиру пројекта „И ти можеш да инспиришеш“, њен портрет нашао на муралима у Лесковцу међу девет портрета успепшних младих Лесковчана. То је велика награда младој сликарки, јер су избор вршили сами грађани Лесковца, бирајући младе личности које треба да послуже као позитивни пример младима да крену стопама својих успешних вршњака, преноси лист Власина. Овом изложбом 24. маја завршени су Дани Власотинца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor