Narodna biblioteka „Radoje Domanović“: Radionice za đake na srpskom i engleskom jeziku 

Loading

LESKOVAC – Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ 30. maja 2019. godine u 12 časova priređuje četvrtu, završnu radionici u okviru kineskih kulturnih aktivnosti za decu. U uvodnom delu učenici će biti upoznati  sa kineskim oslikavanjem porcelana plavom bojom. Posle teorijskog dela, učesnici radionice oslikavaće plave motive na beloj pozadini. Tokom dosadašnjih radionica učenici osnovnih škola imali su priliku da  bliže upoznaju određene aspekte bogate kineske kulture. Ove radionice su na engleskom i srpskom jeziku i  vode ih Hju Ifan (Hu Yufan), profesor kineskog jezika i Sunčica Zdravković, diplomirani bibliotekar.

Tokom prve radionice pod nazivom „Umetnost rezanja papira“ učenici su najpre upoznati sa umetnošću rezanja papira i njenom značaju u kineskoj kulturi, a potom su se samostalno oprobali u veštini rezanja papira.

U okviru druge radionice pod nazivom „Kineske tradicionalne maske“, nakon uvodnog dela, gde je izložena istorija kineskih maski koje su bile poznate još u 16. veku pre nove ere, učesnici radionice su i sami crtali i pravili kineske maske.

Naziv treće radionice bio je „Umeće pravljenja kineskih čvorova“. U uvodnom delu predstavljen je kineski čvor, ukrasna narodna umotvorina. Tokom pet hiljada godina kineske istorije imao je ulogu pisanog jezika, ali i veliku umetničku i estetsku vrednost. Učesnici radionice uspešno su savladali osnove kineskog čvora.

Četvrta, završna radionica pod nazivom  „Plavi motivi na beloj pozadini“ biće održana 30. maja u 12 časova.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor