Leskovac: Održana promocija nacionalnog modela dualnog obrazovanja

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Данас је у сали Скупштине Града Лесковца одржана промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања. Представљајући овај модел говорили су о: Закону о дуалном образовању, правилницима, каријерном вођењу и саветовању, ученичким задругама и развоју предузетничких компетенција. „Част ми је да вас данас поздравим и да изразим задовољство што је Лесковац један од десет градова који су одабрани за промоцију националног модела дуалног и предузетничког образовања“ , казао је градоначелник др Горан Цветановић.

„Јасно је да се усвојено знање вреднује тек онда ако је у пракси примењиво. Зато нашу улогу, као одговорне локалне самоуправе, видимо као спону између привреде и школа. Од оваквог вида образовања бенефите има и компанија, и појединци, али и локална самоуправа.

У Јабланичком округу четири школе, од којих три у Лесковцу и једна у Власотинцу, реализују дуално образовање са 32 компаније, међу којима су компаније Фалке, Аутостоп, Џинси, Стрела, Фунго југ. ЗЗ Моравац, Златни Бор, СЗТР Мита… На овај начин компаније промовишу пословну културу друштвене одговорности. Пружајући шансу младим, амбициозним ученицима, послодавци се налазе у позицији да препознају профил кандидата који им је потребан,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Испред Привредне коморе Лесковац присутнима се обратила Снежана Радивојевић и отворила данашњи скуп. „Представници ПКС, највеће асоцијације коморе привредника у сталном смо контакту са привредом и сматрамо да је привредна једна од кључних карти у реализацији дуалног образовања. Сматрам да је дуално образовање процес који не може да се развије без сарадње школе и компанија.“

Проф. др Габријела Грујић, помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање, казала је: Зашто је Лесковац један од градова? Од почетка реализације дуалног модела пре 3 године, када нам је било јако тешко, када смо били на почетку једног великог изазова, како у Србији увести овакав модел образовања и дати онај квалитет младим људима да стекну и вештине и теоријска знања и оне друге вештине, тимски рад, аналитику, критичко развијено мишљење, да имају компанију иза себе као један модел доброг начина стицања знања, да наши млади остану у овом дивном граду и да се доводи што више квалитетнијих компанија које ће запослити дивне, паметне, способне младе људе“ – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor