Tehnička škola “Rade Metalac”: Okrugli sto o učeničkim zadrugama

Loading

LESKOVAC – U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ održano je savetovanje za direktore osnovnih škola i predškolskih ustanova sa teritorije Školske uprave Leskovac i iz svih opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, na temu „Učeničke zadruge“. Savetovanje je otvorila Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Brankica Stamenković, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje, sport i omladinu prisustovala je savetovanju: „U poslednjih 7 dana smo imali i posetu predstavnika Ministarstva prosvete zaduženih za dualno obrazovanje na čelu sa pomoćnicom Grujić, zatim smo imali i posetu prof. dr Branislava Jeremića, potpredsednika Saveta za visoko obrazovanje i danas smo sa ovih savetovanjem zaokružavamo jednu veliku celinu, i drago mi je da Ministarstvo vidi nas kao partnera, a da i mi na taj način vidimo da je naš rad u domenu obrazovanja prepoznat i od strane njih”, rekla je Stamenkovićeva.

„Drago mi je da danas možemo da čujemo i primer dobre prakse, da pokupimo neke nove ideje i da u narednom periodu nama bude cilj da svaka naša škola ima bar jednu učeničku zadrugu sa kojom će moći da se predstavi drugim lokalnim samoupravama kao primer dobre prakse”, dodala je Stamenkoićeva.

Danko Danković, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“, pozdravio je skup, poželeo dobrodošlicu i istakao da su tema ovog skupa „Učeničke zadruge“. „Tehnička škola „Rade Metalac“ ima dugu tradiciju kada je u pitanju zadrugarstvo, već dvadesetak godina. Ove godine smo preregistrovali po novom pravilniku učeničku zadugu i od pre mesec i po ona radi po novim pravilima. Inače, u školi imamo dosta učeničkih kompanija, i dosta učenika koji su aktivni članovi učeničkih zadruga, gde razvijaju svoje kreativne sposobnosti i pokazuju svoj preduzetnički duh i usmeravaju se na proizvodne procese i radne aktivnosti.“

„Bili smo veoma ponosni kad su naše škole bile primer dualnog obrazovanja drugim opštinama da bi mogle da uče i da se ovako obrazuju. Ponosna sam i to što je ministar prosvete već najavio, da od naredne školske godine imamo jednosmenski rad, imamo 14 škola sa teritorije naše školske uprave, 7 iz Jablaničkog i 7 iz Pčinjskog okruga koje će učestvovati u ovom projektu”, kazala je Marina Ilić, načelnik Školske uprave Leskovac.

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje otvorila je zvanično ovaj skup: „Mi smo sada odlični partneri u smislu saradnje ministarstva i lokalne samouprave. Poruka koju danas treba da vam prenesem, jednim delom se tiče završnog ispita, i to je nešto o čemu ću danas najviše govoriti. Moje kolege će govoriti o lepšim temama, o formiranju učeničkih zadruga, o svim izazovima koji su pred nama, naravno o lepim, ali i o onim koji mogu predstavljati problem. Zadruge nisu samo tu da bi donosile profit, postoji socijalno preduzetništvo i to je veoma značajno istaći, jer svi zaboravljaju. Ovo savetovanje učeničkim zadrugama će pokazati kako, na koji način možete da unapredite rad svojih škola”, objavljeno je na zvnaičnom sajtu Grada Leskovca.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: