Друштво за академски развој: Филип Михајловић, ученик Власотиначке гимназије освојио треће место за филм „Градац“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ  – Друштво за академски развој организовало је доделу награда за најбоље учеснике кампање Култура на ДАР 6 у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Ове године два власотиначка гимназијалца нашла су се у друштву 10 најбољих у категорији јуниора из целе Србије. Стручни жири у саставу Адам Црнобрња, Бојана Ибрајтер Газибара, Бојана Племић, Добросав Боб Живковић, Иван Манчић, Мирјана Варничић, Мирослав Митић и Снежана Божанић, изабрао је најбоље радове у свим категоријама. Треће место, по оцени жирија, припало је Филипу Михајловићу, ученику другог разреда, за филм „Градац“.

„Одувек ме занимала фотографија, а од недавно и филм. Пошто су пропозиције конкурса очување и промоција културне баштине сетио сам се за брдо Градац, које већ 15 векова лежи под земљом и препуштено је на милост и немилост времена. Налази се у близини Власотинца, код села Конопнице, а са њега се као на длану види Лесковачка котлина. Лепота брда и околине могу се сагледати само из птичје перспективе и зато сам користио дрон. Ту је некад била римска тврђава, чији се остаци и данас виде. Једина истраживања су вођена 70-их година 20. века, али и она су врло брзо обустављена. Волео бих да после филма истраживања буду настављена“, објаснио је своје мотиве Филип Михајловић.

Девето место припало је Стефану Тасићу, годину дана старијем Филиповом другу, који је направио промотивни филм о Винском балу. Стефанов професор српског језика Саша Станковић, добио је захвалницу „за успешно подстицање ученика да учествује у кампањи за очување и промоцију културне баштине у Србији“.

„Организација доделе награде је била отмена и на врхунском нивоу. Веома сам поносан што смо Филип и ја представљали наше Власотинце у Београду. Волим да се нашалим како смо ми били, бар на један дан, „амбасадори“ Власотинца у престоници“, рекао је у шали Стефан Тасић.

Иначе, Друштво за академски развој основано је 16. априла 2013. године у Београду. Оснивачи су били четворо тадашњих студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Од оснивања ДАР је тежио да окупи младе људе најразличитијих струка, тежњи и жеља, те да их уједини у једном циљу, а то је да заједничким снагама негују своју даровитост и потенцијал – преноси лист “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor