Лесковац: Фестивал европског филма у ЛКЦ од 14. до 19. јуна

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Фестивал европског филма по осми пут је на турнеји по градовима широм Србије. У Лесковцу, фестивал гостује од 14. до 19. јуна, афилмови се приказују у Лесковачком културном центру. Гледаоци ће видети шест филмова европске продукције. Први филм, шпанско остварење „Ћутање других“ званично отвара фестивал 14. јуна од 17 часова.

На отварању манифестације, како најављују организатори, присутнима ће се обратити Драган Јовић из Лесковачког културног центра и Данијела Вучићиз ЕУ инфо кутка у Нишу.

До краја августа, путујући Фестивал европског филма гостује у девет градова са шест филмова, а после тога ће бити укључен још већи број филмова најбоље европске продукције, које ће српска публика бити у прилици да види током јесени. Улаз је као и сваке године, бесплатан у свим градовима.

Фестивал европског филма део је кампање #EUzaTEBE, којом се приближава Европска унија. Фестивал у Лесковцу организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду у сарадњи са Лесковачким културним центром.

Festival evropskog filma na turneji

Program za Leskovac

 petak, 14.6.2019.

17h

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)

Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Žanr: Dokumentarac

Trejler: https://cineuropa.org/en/video/rdid/347041/

subota, 15.6.2019.

17h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, France, Brazil

Sinopsis:Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija

Trejler: https://cineuropa.org/en/video/rdid/351958/

nedelja,16.6.2019.

17h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor.

Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie

Trejler: https://cineuropa.org/en/video/rdid/327449/

ponedeljak, 17.6.2019.

17h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)

Zemlja: Francuska

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama

Trejler: https://cineuropa.org/en/video/rdid/313891/

utorak,18.6.2019.

15h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Žanr: Dokumentarac

Trejler: https://cineuropa.org/en/video/rdid/330039/

sreda, 19.6.2019.

17h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac

Trejler:https://cineuropa.org/en/film/343234/

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor