Publika: Miloš Tričković, nezaposleni profesor fizičke klture među jagodama

Loading

VLASOTINCE – Nezaposleni profesor fizičke kulture Miloš Tričković (31) iz Vlasotinca, u nedostatku posla za koji se školovao, okrenuo se poljoprivredi. U Crnoj Bari, sedam kilometara od Vlasotinca, gaji jagodičasto voće.

“Deda je svojevremeno pravio kuću u Crnoj Bari, otac u Vlasotincu, sad se vraćamo”, kaže Miloš i objašnjava kako je sve počelo. “Poljoprivreda me prati od malih nogu. Moji su obrađivali zemlju, sadili su kukuruz, pšenicu, kao i većina. Onda 2013. godine, kada sam bio na trećoj godini fakulteta, hteo sam da krenem nekim drugim pravcem, da pokušamo sa jagodičastim voćem i da se to isplati. Danas pod jagodičastim voćem imam 50 ari, imao sam 80 ari prošle godine, a za sledeću godinu planiram da zasadim oko hektar površine. Ove godine sam posejao ovas kao pretkulturu, da bih u avgustu mogao da sadim jagodu”, priča Miloš.

Kaže da je teže raditi sa ljudima nego ovde u prirodi.  Dodatna je prednost, veli, ako  volite poljoprivredu. Rezultatima je zadovoljan. “Oko 4-5 tona jagode na tridesetak ari prosečno godišnje. Imam dobru saradnju sa hladnjačom. Ona finansira šta treba, a kad završimo i jagodu i malinu, sednemo i napravimo presek stanja. Imam bazen od 75.000 litara namenjen navodnjavanju. Dovedena je voda sa izvora u dužini od oko 2,5 km do tog bazena i još oko 3,5 km imamo ukopana creva. Sve parcele su pokrivene sistemom kap po kap. Planiram i orošavanje da stavim u malini kasnije”, dodaje mladi poljoprivrednik.

Otkupna cena, veli, treba da bude zlatna sredina. Cilj mu je da zaokruži proizvodnju. “Ove godine uzeo sam u zakup pet hektara državne imovine na 25 godina. Napravili smo zadrugu sa drugarima, Opšta poljoprivredna zadruga “Rosulja Vlasotince”, članovi su sve ljudi ispod 35 godina starosti koji već već rade poljoprivredu. Planiramo proizvodnju voćnih rakija. U zavisnosti od toga, biće na tih pet hektara vinograda, kruške i dunje”, najavljuje Miloš i dodaje da će proizvodnju jagodičastog voća svakako da nastavi, a jedan od planova za ovu godinu je i ženidba.

НАПОМЕНА: Пројекат – Лепша страна мога завичаја: Власотинце

Овај садржај је део пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (члан 5. Уговора о додели средстава из буџета општине Власотинце)

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: