Техничка школа Власотинце: Сарадња са колегама из Бугарске

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ -Техничка школа у Власотинцу протекла два месеца интензивно ради на успостављању пословно-техничке сарадње са школом ПГТМД – Професионалном гимназијом за текстил и модни дизајн из Софије. У мају, директор школе Миливоје Ђорђевић и професорка Биљана Пејчић посетили су колеге по струци у бугарској престоници и упознали се са начинима на који се образују млади у Бугарској који су се определили за текстилство и модни дизајн.
„Планирамо да преко Еразмус+ пројекта изаберемо ову школу као партнерску школу из области текстилства. У Софији смо обишли њихове кабинете, домаћини су нас упознали са организацијом рада и занимањима за које образују ученике. Веома су заинтересовани за дуално образовање које ће тек да уводе користеће при томе и наша искуства“, рекао је директор Миливоје Ђорђевић.
Он је истакао да ће школа ПГТМД у Софији аплицирати код Министарства просвете у Бугарској да Техничку школу у Власотинцу узме као партнерску школу, али да ће се сарадња наставити и уколико не буде одобрен такав пројекат.
„Мени се веома допао начин на који се они баве усавршавањем за модни дизајн, уз то веома је било корисно видети њихове сликарске атељее у којима са ученицима раде на развијању њихових уметничких талената. Велику пажњу посвећују сликању, креативности, развијању идејних решења, модном дизајну, тако да имамо шта да учимо једни од других“, преноси нам своје утиске професорка Биљана Пејчић.
Заинтересована за начин како се у власотиначкој Техничкој школи спроводи дуално образовање у овом подручју рада и за начин како је организован рад школе, у петак14. јуна директорка школе у Бугарској Даниела Шошева посетила је Власотинце.
Она је са домаћинима обишла школу и радионицу у којој „текстилци“ обављају стручну праксу пре него што то почну да обављају у власотиначким предузећима. Овим поводом организована је и посета предузећу Gruppo Fiorentino, у коме их је примио директор Андреа Фиорентино и упознао их на који начин власотиначки средњошколци обављају праксу у овом предузећу.
Договорено је да се уз пројекат или мимо њега сарадња две школе настави, уследиће обостране посете професора текстилне струке, док се у другој фази сарадње планирају и посете ученика, модне ревије, изложбе ученичких радова – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor